Nagy Erzsébet levele: Kjt. alapján járó költségtérítés

paragrafus_kicsi

Ezt a levelet küldtem több száz volt és jelenlegi közalkalmazottnak.

A fájl, amit csatolok hozzá, már az OTP LAFO, Tempó és NET számlacsomagokhoz is tartalmaz kalkulátort.

Kedves Kollégák!

Láthatóan nem fog menni, hogy megállapodjunk a KLIK-kel és más munkáltatókkal, ill. fenntartókkal az illetmények bankszámlára utalásának 2013. decemberéig, a Kjt. alapján járó költségtérítésében, de még egy ezt kiváltó kompenzációban sem.

Így nem marad más, mint peres úton érvényesíteni igényünket.

Kik és kitől követelhetik ezt?

A KLIK-nél foglalkoztatottak a KLIK-től, mivel a KLIK a jogutódja az átadott intézményeknek, az önkormányzatnál vagy annak intézményében foglalkoztatottak a munkáltatótól, a korábban önkormányzati intézményben dolgozók a volt munkáltató fenntartójától, tehát szintén az önkormányzattól (azokat is, akik önkormányzati intézményből vállalkozóhoz vagy céghez kiszervezettek).

Három évre visszamenőleg érvényesíthető az igény, ezért célszerű még
perindítás előtt levelet írni a fenntartónak vagy a munkáltatónak már
csak az elévülés megszakítása érdekében is.

Ha már írtatok ilyet (remélhetőleg igen, mert még 2012-ben küldtünk erre mintát, amelyet most is csatolok, és csatolok egy aktualizált verziót is azoknak, akik
csak most küldenének felszólító levelet), szóval, ha már írtatok ilyet, akkor ennek a másolatát kell előkeríteni, mert ezzel igazolható, hogy az elévülés megszakadt (ezért lehet pl. 2010. januárjáig követelni az elmaradt költségtérítést).

Kik kaptak már költségtérítést és mennyit?

Pécsett csak a jelenleg is önkormányzatnál vagy önkormányzat intézményében foglalkoztatottak kaptak kompenzációt, nettó kb. 20.600.- Ft-ot, ami messze nem annyi, mint amennyit az Önkormányzati Érdekegyeztető Fórumon az Önkormányzati Oldal pernyerésem esetére ígért. Egyébként én nem kaptam egy fillért sem, arra hivatkozva, hogy egy időközben a KLIK-be átszervezett intézményben dolgozom.

Mennyi költségtérítés jár?

Mivel nincs megállapodásunk sem a munkáltatóval, sem a fenntartóval költségtérítés helyett egy egységes kompenzáció összegéről (holott szerintem mindkét félnek ez lenne az érdeke), kénytelenek vagyunk kiszámolni és kimutatni az illetmények banszámlára utalásának és havi egyszeri felvételének konkrét költségét havi bontásban.

Mit kell kiszámítani?

Minden hónapban a nettó, átutalt illetményt kell alapul venni, és az alapján kiszámítani az egyszeri pénzfelvétel díját (pl. OTP-nél xFt+y ezrelék), a havi zárlati vagy számlavezetési díjat és az éves kártyadíjat kell összeadni.

Az OTP valamennyi számlatípusára vonatkozó adattal rendelkezem, tehát ha valaki megírja, hogy milyen számlatípusa van, átküldöm az ehhez tartozó Excel táblázatot, amelybe csak be kell írnia az adott havi nettó béreket, és az kiszámolja a költségtérítés összegét. Addig is küldöm a leggyakoribb, OTP lakossági folyószámla (LAFO) adatait tartalmazó táblázatot és egy másik táblázatot egy példával (havi
120.000 Ft-os “hasból” beütött nettóval).

Kit keressetek ez ügyben?

Engem, ezen a mailcímen, vagy a PDSZ jogászát, dr. Molnár Pétert a 30/204-81-22 vagy 72/516-005-ös telefonszámon.

Kiket képviselünk a bíróságon?

Aki megbízást ad és a fenti adatokat is összeszedi, és fénymásolja a havi nettó illetményét tartalmazó számlakivonatokat, tagságtól függetlenül bekerülhet abba a csoportosan beadandó keresetbe, amely a munkáltatója vagy fenntartója ellen készül.

A perindítást meg fogja előzni egy felszólító levél, amelyet a jogászunk ír.

A követelés 2013. december 31-ig lehetséges, ugyanis utána változott meg a Kjt. és már ilyen költségtérítést nem lehet kérni. (Viszont azt lehet, hogy ki-ki rendelkezik, hogy postázzák az illetményét. De hangsúlyozom, amit írtam, az a 2013. dec. 31. előtti időszakról szól.)

A LAFO, NET és Tempó számlacsomag esetében a Mastercard vagy VISA kártyáknál nincs az OTP hirdetményei szerint ingyenes pénzfelvétel a 2010-2013 közötti időszakban.

Ha további kérdésetek van, kérem, írjátok meg, és továbbítsátok ezt a levelet minél többeknek!

Üdvözlettel: Nagy Erzsébet

Íme a két dokumentum:

bankszla_felszolitolevel

otp_lafo

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük