Oktatói Hálózat (OHA) – Állítsuk meg az egyetemek alapítványosítását!

Felhívás! Aki egyetért, kérjük, csatlakozzon! Köszönjük!

Tiltakozzunk a magyar állami felsőoktatás felszámolása ellen! Állítsuk meg az egyetemek alapítványosítását!

Az egyetemek magánosításával nemcsak a nemzet anyagi, de szellemi vagyonának jelentős része is kikerül a köz ellenőrzése alól. Az egyetemek feletti rendelkezést a kormány egy szűk politikai-gazdasági érdekkör kezére játssza át. Megszűnik az egyetemek autonómiája, a választott vezetőket és testületeket megillető jogokat politikai kinevezettekből álló, visszahívhatatlan és senkinek sem felelős kuratóriumok veszik át. Az egyetemek elvesztik döntési képességüket a kutatási irányok és az oktatható szakok tekintetében.

A kuratóriumi egyetemi modellben elsorvadnak az egyetemek közfunkciói, elsősorban a társadalmi mobilitásban játszott szerepük. Az egyetem elveszti közintézmény jellegét és egy szűk elit kiszolgálójává válik. A társadalom széles rétegei számára nem lesz biztosított a felsőoktatáshoz való hozzáférés.

Az egyetemi oktatók elveszítik közalkalmazotti státuszukat. Az átalakítási folyamatot már most is súlyos leépítések kísérik, de a jövőben semmilyen munkajogi akadálya nem lesz a további elbocsátásoknak.

Az egyetemi oktatókat olyan ígéretekkel veszik rá az átalakítás támogatására, amelyek hamisan vannak összekötve az alapítványosítással. Nincs szükség átalakításra sem a béremeléshez, sem a finanszírozás rendbetételéhez, sem a bürokrácia csökkentéséhez, csak politikai akaratra.

A „modellváltásnak” nevezett folyamat zsarolás, kényszerítés, ígérgetés, megtévesztés, hazudozás, titkolózás közepette zajlik. A statáriális eljárás nem hagy időt sem a tájékozódásra, sem az érdemi vitára.

Ezt a folyamatot meg kell állítani és vissza kell fordítani. Az SZFE hallgatói és oktatói példát mutattak arra, hogy a kormányzati akarattal szembe lehet szállni. Felszólítunk minden egyetemi polgárt, választott képviselőiket, a leendő hallgatókat és szüleiket, minden, a magyar kultúrát féltő állampolgárt, hogy tiltakozzon, segítsen megállítani a reform álarcában tetszelgő rombolást.

Felhívásunkhoz a nemazalapitvanyositasra@gmail.com címen lehet csatlakozni.

A csatlakozó egyének és szervezetek névsorát az Oktatói Hálózat honlapján (http://oktatoihalozat.hu/) és Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/oktatoihalozat/) közzétesszük. (Aki ehhez nem járul hozzá, kérjük, jelezze.)

Ne hagyjuk egymást egyedül! Kérjük, hogy osszák meg velünk a helyi híreket, tapasztalatokat, a tiltakozással kapcsolatos tudósításokat, ötleteiket, javaslataikat, és ha nyilvánosságra szánják őket, mi közzétesszük.

Budapest, 2021. január 21.

Oktatói Hálózat

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük