Az oktatási (civil) szervezetek szakanyagai

cropped-hivatlanul_logo2-023web1.png

 

A FIDESZ-kormány oktatást érintő intézkedései nyomán különféle civil szerveződések számos átfogó dokumentumot alkottak mind az intézkedések bírálatára, mind egy jövőbeni oktatáspolitika megalapozására. A dokumentumok sok neves szakértő és sok civil aktivista bevonásával jöttek létre, de igazán széleskörű társadalmi vitájukra nem került sor. (A dokumentumok elektronikus formában elérhetők; az Agóra Oktatáspolitikai alapvetések, a Fehér könyv és a Példaérték nyomtatott formában is megjelent.)

A konkrét intézkedéseket bíráló dokumentumok felsorolására nem vállalkozom, részben azok nagy száma, részben avulásuk miatt.

Fontos azonban tudni azokról az átfogó dokumentumokról, amelyek az oktatási, oktatáspolitikai intézkedések alapjául szolgálhatnak. Témájuk az értékektől, alapelvektől a koncepcionális megfogalmazásokon (téziseken) át a törvényekig terjed.

Az Agóra Oktatási Kerekasztal mintegy száz aktivistája tevékeny közreműködésével megalkotta azokat a legfontosabb értékeket, amelyekhez ragaszkodni kell.

A Hálózat a Tanszabadságért több civil szervezettel egyeztetve kimondott tíz oktatáspolitikai alapelvet,. (Ezeket az alapelveket elfogadták azok a demokratikus pártok, amelyek 2013-ban részt vettek a HAT által kezdeményezett pártok oktatáspolitikai kerekasztalán).

Ha követeléseket akarunk megfogalmazni a kormányzattal szemben, fennáll annak a veszélye, hogy elfeledkezünk fontos problémákról, területekről. Ennek elkerülésében segíthet az a témakörlista, amit az Agóra különféle oktatási területeken érdekelt aktivistái összegyűjtöttek.

Ezek alapján születtek meg azok az alternatívákat is tartalmazó oktatáspolitikai tézisek, amelyek az oktatáspolitikai koncepcióalkotás kiindulópontjául, vitaalapjául szolgálhatnak.

Szakértők által kidolgozott, kutatásokon alapuló konkrét oktatáspolitikai javaslatokat tartalmaz a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány megbízásából létrehozott Fehér könyv az oktatásról (A foglalkoztathatóságot, a méltányosságot és az alkalmazkodóképességet szolgáló oktatás) 2014. Szándéka szerint konzultációk és egyeztetések kiinduló pontja.

A Fehér könyv azonosítja az oktatáspolitikai beavatkozást igénylő problémákat, és megnevezi a gyors törvénymódosítással megoldandó azonnali intézkedéseket (a 2013 végi állapot szerint).

Az intézkedésekhez rendelkezésre áll a teljesen kidolgozott, indoklásokkal ellátott közoktatási törvény , amelyet az Eötvös József Szabadelvű Pedagógiai Társaság Civil Oktatáspolitikai Műhelye szakértőinek közreműködésével Szüdi János készített el.

A fentieknél kevésbé törekedett teljességre, de sok fontos, részben a fenti dokumentumokból hiányzó területet érintett a Példaérték kezdeményezés, amely 29 közoktatáshoz kapcsolódó szervezetet kapcsolt össze egy tanácskozás és egy kiadvány erejéig. A kiadványban a tanácskozáson megvitatott hat témakör mellett a szervezetek az általuk legfontosabbnak tartott egy-egy kérdésről fejtik ki véleményüket. Az e-mailcímek segíthetik a speciális területekkel foglalkozók megtalálását, ha állásfoglalásukra van szükség.

Konkrét kérdésekben fontosak a különböző szakmai szervezetek állásfoglalásai. Különösen azokat érdemes figyelembe venni, amelyek olyan, sokszor igen fontos területekkel foglalkoznak, amelyek nincsenek a figyelem középpontjában. Ilyenek pl. a Magyar Pedagógiai Társaság Szakképzési Kollégiumának, a Magyar Óvodapedagógusok EgyesületénekMagyar Gyógypedagógusok Egyesülete Pszichopedagógiai Szakosztályának stb. állásfoglalásai.

A közoktatás legfontosabb, aktuális kérdéseivel kapcsolatos szakmai állásfoglalásokat adott ki a Közoktatási Kerekasztal, amely szakszervezeteket és szakmai szervezeteket fog össze. Eddig a pedagógus etikai kódexszel és a szakképzés problémáival kapcsolatban született állásfoglalás.

Share

2 thoughts on “Az oktatási (civil) szervezetek szakanyagai

  1. Bősze Katalin

    Alapvető rendszerhibáról van szó, nem érdemes a javításokról tárgyalni – alapvető és gyökeres változtatásokra van szükség. Ez egy olyan autó, amelynek rossz a motorja, a féke és rohad a karosszériája. Ki kell dobni, újat kell venni helyette.

    Reply
  2. Delfi

    Azte1n felhedvom tanult kolelge1k szedves figyelme9t a sze1medte1si mf3dok ellentmonde1saira is. Ha pl 1000 eur e9rte9kű sege9lyt osztogattak sze9t, de a sze1lledte1s egy fajabb ezres volt, meg a 15 ember be9rkf6ltse9ge tove1bbi 15 ezer, akkor nyilve1n a segedtse9g e9rte9ke 1+1+15 azaz 17 ezer eur lesz… (a sze1mok helye9re tetsze9s szerinti f6sszegek behelyettesedthetők). isme9t e9n voltam, ZZ

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük