Kockás Körök találkozója – 2016. június 24.

tanitanek_logo HIVATLANUL

 

Nagyon jó és fontos kezdeményezésnek tartjuk a Tanítanék által életre hívott Kockás Körök mozgalmat. (Részletesebben itt olvasható a kezdeményezésről.)

Egyelőre csak kevesen ismerik tevékenységüket, pedig úgy gondoljuk, mindenkinek hasznos lenne, ha a pedagógusok, diákok és szülők tudnának egymásról, kapcsolódhatnának a közelükben levő körökhöz, vagy inspirációt kaphatnának ilyen körök szervezéséhez. Ezért, együttműködve a Tanítanék mozgalommal és a tanitanek.com honlappal, mi is felületet ajánlunk a Kockás Köröknek.

„Jó gyakorlatok megosztása” érdekében a HÍVATLANUL Hálózat, együttműködve a Tanítanékkal beszélgetés-sorozatot szervez. Az első találkozót június 24-én a budapesti Zöldkakas Líceumban tartottuk. (Egy kis statisztika: 26 ember, akik 3 településről érkeztek és 9 kockás kört képviseltek, ez összesen 17 intézmény/szervezet/mozgalom valamilyen mértékű részvételét jelentette.)

Sulyok Blanka* mutatta be interaktívan a saját módszerét, melyről ezt írja:

»A „Kozmaköltészet” egy újpesti, faipari szakközépiskolához kötődik, ahol a magyarórákon gyakran alkalmazzuk a kreatív írás módszerét. A legjobban sikerült szövegek pedig felkerülnek a „Kozmaköltészet – Friss Forgácsok” Facebook-csoportba, illetve elhangoznak az iskolában megrendezett irodalmi kávéházak alkalmával is.

A kockás találkozón egy ilyen órát „modelleztünk” – Madách Imre Az ember tragédiája című művéhez kapcsolódóan meghallgattuk Akkezdet Phiai együttes Hisz sztori című számát, majd a résztvevők a szöveg mintájára írtak saját „identitás-meghatározó” szövegeket. Az írások nagy része – nyilván nem véletlenül, bár ez spontán alakult így – izgalmas metaforákkal reflektált az aktuális, oktatásügyi helyzetre, közéletre is. A szövegek felolvasása után pedig még megnéztünk egy kisfilmet egy „igazi” kozmás magyaróráról, és az irodalmi kávéház egyik zenés-táncos eleméről.«

kockas_plakat-palyazat

Készítette: Petikid művésznéven alkotó street art művész

Idekattintva elolvashatók a találkozón kiosztott szövegek.

* Sulyok Blanka az újpesti Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola magyar és német szakos tanára. 2010-ben végzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Az elmúlt években fokozatosan, empátiával és a diákok érdeklődését figyelembe véve vonta be az irodalom világába tanítványait, akikkel létrehoztak egy virtuális szövegalkotó műhelyt, a „Kozmaköltészet-Friss Forgácsok” facebook-csoportot. A csoport tagja lett idő közben Lackfi János író, költő is, akinek Sulyok Blanka az egyetemen tanítványa volt, és akit mesterének és példaképének tart. Lackfi János visszatérő vendége az iskolában évente többször megrendezett irodalmi kávéházaknak, de a csoporthoz csatlakoztak és jártak már a Kozmában a neves slammerek közül is néhányan: Csider István, Horváth Kristóf, Kemény Zsófi, Pion István és Simon Márton. „Leginkább azt szeretném, ha a tanítványaim megszeretnék az irodalmat. Hogy ne csak a tanműhelyben éljék át, milyen érzés „az anyagot formálni”.

Még többet itt:

***********

Idekattintva elolvasható, hogy eddig milyen jó gyakorlatok gyűltek össze, amelyek ötletgazdái és egyben tapasztalt megvalósítói szívesen mennek el hasonló kockás megbeszélésekre.

Akinek sikerült felkeltenünk az érdeklődését, írjon a jkurti@gmail.com címre.

E cikket a pályázatunkra érkezett egyik rajzzal illusztráljuk és itt elolvasható az a Kossuth-nóta parafrázis is, ami szintén a pályázatunkra érkezett és melyet „kockás beszélgetésünk” zárásaként el is énekeltünk.

Mivel érthető okokból a Kockás Körök egyelőre csak egymás számára érhetők el közvetlenül, szívesen vállaljuk a közvetítést. Ezzel kapcsolatos kérdéseket, kéréseket várjuk a jkurti@gmail.com címre.

 

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük