A CKP válasza az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkárság 2016. március 3-i levelére

CKP

[…] Örömünkre szolgál, hogy mint írják, az általunk 12 pontban megfogalmazott, azonnali megoldást igénylő problématerületek Önök által is ismertek. Kérjük tehát, hogy elhárításukra haladéktalanul hozza meg a szükséges döntéseket. Meggyőződésünk, hogy minden késlekedés indokolatlan, és káros Magyarország számára.

Élére állítjuk tehát a kérdést: kész-e a haladéktalan döntések meghozatalára?

Mi készen állunk az azonnali egyeztetésre.

Az Önök által ajánlott tárgyalási formát azonban nem fogadhatjuk el. Miként megelőző levelünkben alapos okkal írtuk:

A Civil Közoktatási Platform „…a Köznevelési Kerekasztal munkájában nem vesz részt, mert annak reprezentativitása nem biztosított. Érdemi válaszként tehát csak olyan tárgyalás feltételeinek elfogadását tekinthetjük, amely nyílt, szakmai alapokon nyugszik, szereplői reprezentálják a nevelés-oktatás szakmai, érdekvédelmi és civil közösségeit.

Ilyen előzmények után a Köznevelési Kerekasztalhoz történő meghívásunkat nem tekinthetjük őszinte gesztusnak: azt a közvéleményt félrevezetni szándékozó, taktikai kísérletként értelmezzük.

Miniszter úr, készen áll a 12 pont azonnali orvoslására és érdemi tárgyalásra?

A közoktatás válságban van. Akut problémáinak megoldása és rendszerszintű átalakításának munkája felkészült, erős, legitim partnereket feltételez a tárgyalóasztal mindkét oldalán.

A Civil Közoktatási Platformban és a Tanítanék Mozgalomban megjelenített szaktudás, elszántság és erő immár megkerülhetetlen: szakmai, érdekvédelmi, iskolahasználói közösségeink a gyakorlatból ismerik a gondokat és képesek stratégiai gondolkodásra.

A Civil Közoktatási Platformot alapító félszáz szervezet nem kívánja kisajátítani a tárgyalásokat. Hangsúlyozottan nyitottak vagyunk bármely a nevelésben-oktatásban érdekelt szervezet csatlakozására, amely elfogadja a Civil Közoktatási Platform alapításakor deklarált célokat, követeléseket.

[…] Az előrelépés érdekében a következő javaslatot tesszük tárgyalások technikáját illetően:

  1. Nyilvánítsa ki a Minisztérium, hogy kész az alapkérdések, a rendszerszintű átalakítási folyamatok tárgyalására.
  2. A tárgyalási szerkezet legyen kétoldalú. A Civil Közoktatási Platform képviselőivel megegyezésre törekedve, egyeztetések határozzák meg a tárgyalások személyi összetételét, munkarendjét, elnevezését és munkájának tartalmát.
  3. A tárgyalás a rövid távon sürgős megoldást igénylő kérdésekkel kezdődjék, majd az oktatás alapvető átalakításának kérdéseivel folytatódjék. A Köznevelési Kerekasztal jelenlegi témái a kérdéseknek ebben a két nagyobb csoportjában kapjanak helyet.
  1. Mivel a tárgyalások eredményeinek végrehajtása a kormány politikai akaratán és felelősségén múlik, elvárásunk, hogy a kormány részéről döntési pozícióban lévő felelős vezetők, elsősorban Ön, illetve a területért felelős államtitkár vezessék a tárgyalásokat, felhatalmazva pénzügyi kötelezettségvállalásokra is. […]

A teljes levél idekattintva olvasható

 

Share

3 thoughts on “A CKP válasza az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkárság 2016. március 3-i levelére

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük