Eleven emlékmű – az én történelmem

eleven-emlekmu
Tegyük a hazug, rideg megszállási emlékmű-monstrum helyét az egymást meghallgatni kész magyarok önvizsgálatának kiindulópontjává!
Barátaink, honfitársaink, magyarok!
2014. március 23-án vasárnap délután 16 órára “Eleven emlékmű – az én történelmem” címmel flashmobot szervezünk a kormány által tervezett német megszállás emlékműve helyére, Budapesten a Szabadság téri mélygarázs lejáratához. Célunk az, hogy megakadályozzuk ennek a történelmi hazugságot hirdető politikai jelképnek a felállítását.A flashmobra hozzunk magunkkal egy-egy emlékkövet, emlékmécsest, kis keresztet vagy olyan személyes tárgyat, amely kifejezi érzelmeinket, személyes érintettségünket és méltóságteljesen helyezzük őket a mélygarázs gépkocsi-lehajtójának kő mellvédjére. Emeljünk e sokféle személyes jelből olyan súlyos halmot, amely kifejezi nemzetünk tagjainak igényét arra, hogy közösen és önkritikusan vessünk számot veszteségeinkkel.Emeljünk e sokféle személyes jelből olyan súlyos halmot, hogy legyen durván kegyeletsértő és botrányos, ha egy nap mégis munkagépekkel fognának neki az eltakarításának. Legalább ez késztesse megtorpanásra a hatalmukkal visszaélni kívánókat.. Azt szeretnénk, ha a következő hetekben minél több honfitársunk tenné le a maga szakrális jelét – a bűnbánatra és megbocsátásra való készség szimbólumát – közös történelmünk e kényszerű sírlapjára.(A helyszínen köveket és mécseseket biztosítunk.)Az esemény nem kampányrendezvény. Csak egyetlen szónoklat hangzik el, de azt szeretnénk, ha a tiltakozás nem maradna ennyiben.

Barátaink, honfitársaink, magyarok!

Tegyük a hazug, rideg emlékmű-monstrum helyét az egymást meghallgatni kész magyarok önvizsgálatának kiindulópontjává! A manipulatívan gerjesztett politikai acsarkodás helyett nekünk – keresztény, zsidó, cigány és minden más kisebbségi és többségi magyaroknak – meg kell nyílnunk egymás történetei, egymás megértése iránt.

Idén van épp száz éve az I. világháború kitörésének – körülbelül száz évig terjed a családok még élőnek mondható emlékezete. Rengeteg tudás, dokumentum, történet szunnyad feltáratlanul és kibeszéletlenül a családi emlékezet vagy régi kofferek mélyén. Nagyon kevés személyeset mondtunk el, mertünk elmondani erről a keserves évszázadról – magunknak is, másoknak is. Ezért társadalmi mozgalmat indítunk “Eleven emlékmű – az én történelmem” címmel és arra kérjük honfitársainkat, hogy meséljék el, tegyék közzé mindazt, amit kinek-kinek a családi emlékezete a közös múltról őriz vagy tudni vél. Teremtsünk a közösségi médiában közös felületeket arra, hogy alulról szerveződve megindulhasson e történetek cseréje, a párbeszéd.

Béndek Péter
Gaborják Ádám
Jovánovics György
Kerényi Máté
Kicsiny Balázs
Kisspál Szabolcs
Lukács András
Nemes Csaba
Szűcs Teri
Rényi András

és az Eleven emlékmű – az én történelmem Facebook csoport
https://www.facebook.com/groups/elevenemlekmu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.