Civilek szolidaritási akciója és Iványi Gábor levele

Felsodobsza

NYILATKOZAT

 „Soha nem emelhetjük olyan magasra a keresztet, hogy akár csak egyetlen fecskefészket is leverjünk vele.” (Iványi Gábor)

Az alulírott szervezetek egyetértenek a Magyar Köztársaság parlamentjében elhangzott fenti mondattal, és hozzáteszik: szerintük ugyanez érvényes jogarra vagy zászlórudakra, a mindenkori egyházi vagy világi hatalom minden eszközére. Mert “a veréb is talál házat és a fecske is fészket magának, ahová fiait helyezhesse a te oltáraidnál, ó, seregeknek ura” (84. zsoltár 4. vers).

Hisszük, hogy hívők és vallástalanok, a legkülönfélébb politikai oldalhoz tartozók és a politikára ügyet sem vetők is egyetértenek abban, hogy a mindenkori állam nem árthat a polgárainak, ellenben értük van, és elszámolással tartozik nekik.

A MET tiltakozó felhívásának minden pontjával egyetértünk. A mögöttünk álló pedagógusok, szülők, művészek és minden felelős magyar állampolgár nevében mi is szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ami Miskolcon és Érpatakon megtörtént és történik, a középkort idézi és méltatlan a XXI. század szabad Magyarországához.

Egyetértünk azzal is, hogy egy felelős magyar kormánynak fel kell lépnie a vallási, faji, nemi, politikai hovatartozással kapcsolatos minden üldöztetéssel szemben országon kívül és belül.

Nem értjük, hogy „együttműködés hiányára hivatkozva” miképpen vehető el a MET üzemeltetésében álló és jól működő iskola, egy olyan országban, ahol a kormány nem tud és akar a közhasznú funkciókat mindenki megelégedésére évek óta ellátó egyházzal együttműködni, sőt alaptörvényt módosít annak érdekében, hogy egyházi státuszától megfoszthassa, miközben a népesség közel fele egyre nagyobb szegénységben él.

Felszólítjuk a kormányzat és az érintett helyi önkormányzat felelős tisztségviselőit, hogy megnyugtató választ adjanak, vagy tisztségükről mondjanak le, ahogyan az a művelt világban szokás.

További csatlakozó civil szervezetek jelentkezését várjuk

civilplatform2014@gmail.com címen, majd közzé tesszük a Hívatlanul Hálózat (http://hivatlanul.com/), valamint a Civil Tájékoztató és Koordinációs Platform honlapján: http://civilakcio.blogspot.hu/.

Budapest, 2014. augusztus 18.

Hívatlanul Hálózat

Hálózat a tanszabadságért

Szépírók Társasága

További csatlakozók:

Magyar Szekuláris Egyesület

Katalizátor Hálózat

Oktatói Hálózat (OHA – A magyar felsőoktatásban dolgozó oktatók és kutatók autonóm szerveződése)

Civil szervezetek csatlakozását kértük, mert a mi dolgunk, hogy az állampolgári felelősségre hívjuk fel a figyelmet. Arra, hogy a közös jövőnk elképzelhetetlen szolidaritás nélkül. Ennek jegyében viszont botorság lenne, ha nem jeleznénk köszönettel, hogy a felhíváshoz csatlakozott a

Magyar Szolidaritás Mozgalom

*

Iványi Gábor levele:

„Jézus pedig ezt látván, haragra gerjedt, és mondta nekik: Engedjétek hozzám jönni a gyermekeket és ne tiltsátok el őket…!” (Máté evangéliuma 19,14)

MET és Felsődobsza község,

Szikszói kistérség, BAZ Megye, Észak Mo-i régio

A KLIK és Felsődobsza polgármesterének  a MET felsődobszai oktatási intézménye       törvénysértő elvételére irányuló kísérletéről

2011-ben a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és Felsődobsza, valamint három közeli település önkormányzatai közoktatási megállapodást kötöttek, amelyben a közoktatási (köznevelési) feladatokat a MET átvállalta az érintett önkormányzatoktól.  A MET vállalta, hogy óvodától érettségiig, illetve a szakképzések befejezéséig folyamatosan biztosítja a közoktatást.

A felsődobszai polgármester,  Luterán András, 2014 év elején felmondta a közoktatási megállapodást a MET-tel.   Az indok: “Együttműködés hiánya”.

2013 januárjában minden Alapítványi és nem egyházi oktatási intézmény a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (KLIK) került. Ez azonban a korábban már egyházunk fenntartásába került oktatási intézményekre – a törvény szerint- nem vonatkozott. Így sem a polgármester sem az önkormányzat nem volt jogosult a Közoktatási Megállapodás felbontására. Ugyanez vonatkozik –értelemszerűen – a KLIK-re is.

Mégis,  2014 közepén a KLIK-től megérkezett a közoktatási megállapodásra vonatkozó felmondó levél. A fenntartói joggal bíró MET a felmondást nem tartotta jogszerűnek és pert indított. A per, jelenleg a Szikszói Városi Bíróságon van. A tárgyalás még ki sincs tűzve, a magukat önkényesen fenntartói pozícióban képzelők azonban máris végrehajtanák az általuk vélelmezett jogerősnek remélt ítéletet

A KLIK és a Felsődobsza-i Önkormányzat tárgyalásra hívta meg a MET képviselőit, melyet az egyház jószándékát bizonyítandó elfogadott. A három tárgyalás során igazolódott, hogy a MET által biztosított szakmai program támadhatatlan.

2014. augusztus 13-án a MET által megbízott jogászt behívták a KLIK-be, ahol közölték vele, hogy abban az esetben, ha nem állapodik meg a MET az Önkormányzattal, 2014 augusztus 21-én  hatósági “birtokvédelmet” kérve átveszik az iskolát.

Jogászaink szerint a fenntartói jog és a birtokon belüliség a MET-et illeti.

Fenyegetésképpen szóban (az emlékeztetőből kifelejtve) a KLIK főosztályvezetőjétől elhangzott , hogy amennyiben a kitűzött időpontban a MET nem adja át önként az iskolát, a MET által fenntartott  összes többi iskola elvételét is fontolóra veszik.

A Fidesz (Luterán András polgármester pártja) 2010-es egyik ígérete az volt, hogy nem szünteti meg a vidéki,  kis oktatási intézményeket, melyek a hátrányos helyzetű gyermekek számára az egyedüli reményt jelentik a lehetséges felemelkedésre.  A MET, (melynek közoktatási intézményeiben országszerte mintegy 3200 súlyosan hátrányos helyzetű gyermek tanul és kap – gyakran családjával együtt – szociális segítséget is)  alig néhányad magával védelmezi és próbálja a gyakorlatban megvalósítani ezt az ígérvényt.

Arra is felhívjuk a figyelmet, hogy (az Alkotmánybíróság pozitív döntéséhez hasonlóan) a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága is úgy döntött, hogy a MET (és más meghurcolt egyházak)  törvénytelenül elvett jogait vissza kell adni, s a Magyar államnak meg kell egyeznie a kártérítésben az érintettekkel. Ez a döntés a közeljövőben emelkedik jogerőre. Az ominózus – álláspontunk szerint törvénysértő – akció erővel akar a gyerekek érdekeit tökéletesen figyelmen kívül hagyva, a kezdődő tanév küszöbén, visszafordíthatatlan helyzetet teremteni, elértéktelenítve a reménnyel várt rehabilitálásunkat is.

A MET úgy döntött, hogy folytatja a megállapodásban vállalt oktatási tevékenységét, valamint a jogi eljárás lefolytatása alatt is kiáll  kiszolgáltatott kisdiákjai és családjaik érdekei mellett.  2014. augusztus 21-én 10 órától családi napot rendezünk Felsődobsza, Petőfi utca 39. szám alatti oktatási intézményünkben közös főzéssel, játékkal és – az elmúlt években folyamatosan gyakorolt – (tanszer, ruha, tartós élelmiszer) támogatással. Készségesen közvetítünk minden jószándékú felajánlást. (Adományozáshoz telefon: 06-1-210-54-00/154-es mellék; e-mail: info@metegyhaz.hu.) Bátorítjuk tanulóinkat és családjaikat, valamint híveinket, támogatóinkat és a sajtó tisztelt képviselőit és minden érdeklődőt, hogy részvételükkel tegyék még emlékezetesebbé  ezt a következő tanévre felkészítő jeles napot.

Budapest, 2014. augusztus 16.

A MET, mint a felsődobszai iskola fenntartója, nevében: Iványi Gábor lelkész, elnök

Share

One thought on “Civilek szolidaritási akciója és Iványi Gábor levele

 1. Monoriné Papp Sarolta

  Kedves Iványi Gábor! Szeretettel ajánlom a sajnálatos módon “hamvába holt” Együttműködő iskola – együttműködő társadalom elnevezésű mozgalom 7 lépését: hátha okul a hatalom is belőle!

  7 lépés – tegyük meg együtt!

  1. Légy számomra elérhető és megszólítható!
  2. Avass be szándékaidba! Adj nekem alapos tájékoztatást mindarról, ami engem is érint!
  3. Gondoskodj róla, hogy elvárásaid világosak és egyértelműek legyenek számomra!
  4. Figyelj rám! Kérj tőlem gyakran visszajelzést!
  5. Fogadd elfogulatlanul a viselkedésemet, kezeld tárgyszerűen a visszajelzéseimet!
  6. Vedd figyelembe körültekintően a véleményemet, vonj be engem is a problémák megoldásába!
  7. Válaszlépéseid legyenek irántam méltányosak és igazságosak!

  Üdvözlettel: Monoriné Papp Sarolta
  a mozgalom szakmai vezetője

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük