A szakoktatásról

G. K. J. kolléga a szakoktatásról – újabb “sikertörténet”:

Nos ahogy említettem leírom a mi helyzetünket. Hova forduljunk, kivel fogjunk össze?

Egészségügyi szakképzésben dolgozom elméleti szakoktatóként. Az iskolánkban minden szakoktató kollégámnak felsőfokú végzettsége van, egészségügyi diploma. Alkalmazásunkkor a szakképzési törvény a szakágnak megfelelő felsőfokú végzettséget írta elő, ezzel pedagógus munkakörben alkalmazhatók voltunk. Mivel a diplomás ápoló képzés nem túl régi, és hol volt szakoktató képzés hol nem, a régebb óta az ágazatban tanítók nagyobbik fele nem ápoló végzettségű, hanem védőnő, dietetikus, gyógytornász…..

Többségünk posztgraduális képzésben vett részt, szakosító, kiegészítő diplomákat szereztünk egyet-kettőt-hármat (gyógytornász, szociológus, mentálhigiénés szakember, pedagógia szak) azért, hogy minél szélesebb körben tudjuk a szakmai tantárgyakat tanítani.

A mostani állás szerint pedagógus végzettség megszerzését kell elkezdenünk 2018-ig, ezt követően, ha van más, aki a feltételeknek megfelel, a továbbiakban nem alkalmazhatnak minket. De az egészségügyi szakoktatók képzése 2006-ban, egészségügyi szaktanárképzés 2007-es kezdés után 2010-ben szűnt meg, (a képzés 1-2 évfolyamot élt meg). Jelenleg Magyarországon nincs a szakágnak megfelelő szakoktatói képzés. Utánanéztem, még egy szolgáltatási szakágazat van, amelyiknek most nincs szaktanár képzése.

A törvényalkotók igazán rendesek, bármilyen szakos tanári diploma megfelelő. Majd 50 évesen nem akadályozzák meg, hogy újból érettségi vizsgát tegyek, és jelentkezzek fizika, vagy magyar tanárnak osztatlan képzésre 10 félévre, természetesen finanszírozhatom is, mivel van már diplomám, a nagyobbik felét fizetnem kellene, ez két szakon 600.000Ft/félév. Vagy mesterszak is nyitva áll előttünk, az igaz, hogy ahol az alapdiplomát elfogadják, (az egészségfejlesztés szak) az országban már csak egy helyen indítják, esti tagozaton, felvehetők száma 5 fő, költségtérítésesen 1-10 fő. Bár ha mannán élek és nem dolgozom elmehetek nappali tagozatra is közel nagymamakorúan. (felvehetők száma 5 fő) A többiek mit csináljanak? Közben ketyeg az óra. A minisztériumok képzéseket ígértek, amihez csatlakozni tud az aki eleget akar tenni az új feltételeknek, ehelyett tovább szűkítették az előző évek lehetőségeit.

Az alkalmazhatóságunk feltétele min. 5 év szakmai gyakorlat volt a saját szakmánkban anno. Akinek van közülünk régről szakoktatói végzettsége, annak a magasabb fokozatba jutáshoz, csak a tanári éveket számolják, emiatt legalább 5 évvel később kerülhet át, mint a nem szakoktató kolléga. Közben ugyanazt a munkát végzi ugye mindenki. Ráadásul a szakosító szakmai kiegészítő képzések finanszírozása után, most pedagógus szakvizsgát is finanszírozni kellene de miből is? A pedagógus II. és a mestertanári fokozat is teljesen elérhetetlen a számunkra.

Nem arról van szó, hogy lusták lennénk, nem akarjuk a továbbképzéseket, de ezzel teljesen ellehetetlenítik a helyzetünket, teljesen bizonytalanná teszik a jövőnket.

Ha ehhez hozzáteszem, hogy tankönyvek nincsenek, a májusi vizsgákhoz az új szakképzésekhez nem készültek még el a részletes vizsgakövetelmények, feladatlapok, tételsorok…
A legviccesebb az egészben az, hogy a leendő tanárok tanulhatnak tőlem, a gyakorlatuk vezetésére alkalmasnak találtak, de tanár akkor maradhatok, ha újból a start vonalhoz állok. Mitől fogunk jobban belgyógyászatot, vagy ápolástant tanítani ha lesz egy fizika, magyar vagy testnevelő szakos diplománk?

Share

One thought on “A szakoktatásról

 1. Gönczölné Boronkay Piroska

  Teljesen igaza van a kollégának.
  Többen így jártunk.
  Főiskolai és Egyetemi végzettségem / egyetemi ápoló/, 25 év tanítás után 51 évesen, kezdhetek mindent ” a start vonalról”.
  Egyszerűen nem értem,hogy gondolták …..miből? Honnan vennék több millió forintot?
  Ki tanítja majd az ápolókat?

  Talán végig kéne gondolnia törvényalkotóinknak,mielőtt az egészségügyi szakképzést teljes mértékben szétzúzzák.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük