Richter Gedeon emlékére – Dénes Gábor filmje

richter_gedeon

Tudja -e Ön, hogy ki volt Richter Gedeon?
Ha van négy perce, akkor ebből a videóból megtudhatja.

Richter Gedeon: az organoterápiás gyógyszerek ipari méretű gyártásának nemzetközi úttörője. 1942-től a saját gyárába sem léphetett be. 1944 decemberében másokkal együtt a Dunapartra vitték, az ő emlékét is őrzik ott a cipők. Ennek még csak 70 éve. Emlékszünk még? Eszünkbe jutott valaha, ha fejfájósan végre találtunk otthon egy Kalmopyrint?

-.-.-.-.-

Richter Gedeon 1872. szeptember 23-án született a Heves megyei Ecséden. Ő volt a modern hazai gyógyszeripar megteremtője. Századunk elején az elsők között ismerte fel hazánkban, hogy a gyógyszertári gyógyszerkészítés ideje lejárt, és csak a nagyüzemi gyógyszergyártásnak van jövője.

Középiskolai tanulmányait Gyöngyösön végezte, gyógyszerész oklevelét 1895-ben a budapesti Tudományegyetemen szerezte meg kitűnő minősítéssel. 1897-ben külföldre utazott és több nagy, főként német, olasz, angol és francia gyógyszertárban, gyógyszervegyészeti laboratóriumban és gyógyszergyárban tanulmányozta a nagyipari gyógyszergyártás módszereit. E tanulmányútja során figyelt fel az akkoriban kibontakozó hormonkutatásra és az új organo- és kemoterápiás gyógyszerekre.

Hazatérve, 1901-ben, atyai örökségből megvásárolta Budapesten az Üllői út és a Márton utca sarkán a – ma is meglévő – Sashoz címzett patikát. Ott gyógyszervegyészeti laboratóriumot rendezett be, s állati szervekből ún. organoterápiás gyógyszereket állított elő. Ez nemzetközi viszonylatban is úttörő tevékenység volt, mert akkoriban a külföldi gyárak még kizárólag növényi kivonatokból állították elő készítményeiket. Richter első organoterápiás készítményét, a vérnyomást növelő mellékvesekéreg-hormon kivonatát, a Tonogen suprarenalét még ma is használják a gyógyászatban. Richter még abban az évben két másik belső elválasztású hormont tartalmazó szert is előállított: a pajzsmirigy hatóanyagát tartalmazó Thyrecidát, és a petefészek hatóanyagát tartalmazó Ovarium nevű készítményt.

Richter készítményei iránt olyannyira megnőtt az érdeklődés, hogy az igényeket az Üllői úti Sas-patika gyógyszervegyészeti üzeme kielégíteni nem tudta. Ezért 1906-ban Kőbányán, a Cserkesz utcában egy év alatt felépítette az első korszerű hazai gyógyszergyárat. Az agyalapi mirigy hátsó lebenyének – a hipofízisnek – a kivonatát tartalmazó, anyaméh-összehúzó hatású hormonális készítménye, a Glandutrin, már az új gyárban készült.

A Richter-gyárnak az első világháború kitörésekor már 24 gyógyszerszabadalma volt, a második világháború elején pedig a gyár már öt világrészre kiterjedő képviseleti hálózattal és 10 leányvállalattal rendelkezett. Ezekben az években a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár az egyik legjobban szervezett és elismert magyar külkereskedelmi vállalat volt. 1944 őszén azonban a gyár tevékenysége szinte teljesen megbénult. Alapítóját, Richter Gedeont 1944 decemberében kivégezték a nyilasok.

1945 után az újjáépült Richter gyár hatalmas vállalattá fejlődött és Kőbányai Gyógyszerárugyár néven működött. Öt kontinens 80 országában exportál gyógyszereket, állatgyógyászati készítményeket, takarmány kiegészítőket, ipari enzimeket, növényvédő szereket és bioaktív kozmetikumokat. A gyáralapító Richter Gedeon születésének 100. évfordulóján 1972-ben Richter-emlékérmet alapítottak, és a volt Üllői úti Sas gyógyszertárat emléktáblával jelölték meg.

Forrás: http://mek.oszk.hu/02000/02060/html/richter.htm

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük