32 thoughts on “PEDAGÓGUSSZTRÁJK

  • Rozgonyi István

   Nem vagyok meggyőződve arról, hogy minden csak a felsőbb szerveken múlik (videó), de tény, anno 18 óra kötelező mellett volt valamennyi a fizetés és erre jött rá a túlóra és egyéb kifizetések.
   Ezzel szemben most lényegében 32 óra az elvárt keret, amiből 26-ot órarendszerű tanítás keretében kihasználhat az iskola, de alkalomszerűen a 32-őt is.
   Ez azt jelenti, hogy a mostani havibér 0,56 (alig több mint fél) a 18 órára kapott bérhez képest. Ha a ki nem fizetett túlórát is nézzük, akkor már biztosan “elérjük” a fél fizetést.
   A többi, a már említett adminisztrációk és egyebek.
   Szóval a 2013-tól több lépésben bevezetett fizetésemelés ennek fényében nem tűnik oly’ nagymértékűnek.
   Visszatérve az első zárójelre, nem ártana azt is megvizsgálni, hogy egy-egy extra feladatra, ha mégis van külön pénz – a kapott pénzt az iskola miként osztja el.
   Nincs-e erre bármilyen szabály?
   Ha valaki megnézi a videót, gondolom megérti, mi a kérdésem.

   Reply
 1. Völgyi Marianna

  A pedagógusok zöme passzív, még saját magáért sem áll ki! Úgy el vannak foglalva a rengeteg adminisztrációval, minősítéssel, hogy a gondolkodásra már nem energiájuk.

  Reply
 2. Völgyi Marianna

  Tisztelt Hívatlanul!
  A sztrájkkal kapcsolatos felmérésükben a közoktatásban dolgozó NEM pedagógus, mint például a nevelést, oktatást segítő (NOS), – ilyen a rendszergazda, a könyvtáros -, vagy a technikai dolgozó melyik rádiógombot jelölje be, ha egyetért, és részt venne egy sztrájkban?
  Ide másoltam a lehetőségeket:
  1. A közoktatással kapcsolatban nem sztrájkolok és sztrájkot nem támogatok.
  2. Pedagógus vagyok, sztrájkolnék, de csak átlagos hétköznapon.
  3. Pedagógus vagyok, sztrájkolnék, akár “kiemelt” napon is (pl. érettségi, intézményi jeles nap, stb.).
  4. Nem dolgozom a közoktatásban, de támogatnék egy sztrájkot.
  5. Szülő, nagyszülő, ill. nyugalmazott pedagógus minőségemben, akár gyerekfelügyeletet is vállalnék egy sikeres sztrájk érdekében.

  A központosított közoktatás áldozatai közé tartozunk, benne dolgozunk nem pedagógusként. Mi is nyócévezhetünk, mert 8 éve nem emelték a közalkalmazotti bértáblát. A minimálbér 69.000,- Ft-ról (2008-as) folyamatosan emelkedik, így mindenki minimálbért kap. A 2008-ban a fizetéseket akkor ÁTLAG 5 %-kal emelték. Ez azt jelentette, hogy a tábla alsó és felső részén az emelés 5-10 % között volt, a középső széles rétegnek kb. 1- 1,5% jutott. Erről nem beszél senki, még Gallóné sem. Bruttó 3000,-Ft-ot nem tekintek emelésnek! Mert 2008-ban nekem ennyi jutott. Cserébe elvettek havi kb.25.000-ret a jövedelmemből, mivel minden caffetériát, jutalmat elvontak.
  Több, mint 35 évi munkaviszonnyal, főiskolai diplomával még mindig bérkompenzációt kapok (2010-ben bevezetett SZJA miatt), hogy ne legyen kevesebb a fizetésem nominálisan. (nettó 117 ezer)
  Ha csak a minimálbéremelést nézem 2008 óta, akkor is minimum 40 ezer forinttal kellene az összes sávot megemelni. Reálértéken a fizetésem a felére csökkent. Ebből mennyi nyugdíjat fogok kapni? A kormánynak első sorban így kéne megvédenie a becsületesen dolgozó állampolgárait. E helyett gigaberuházások, amik elkészültük után sem hozzák, hanem viszik a pénzt. Aláírásgyűjtés a menekültek befogadásának kötelező kvótája ellen??? Röhej! Elterelés, indulatkeltés.

  Reply
  • Lázár Júlia

   Köszönjük a figyelmeztetést, igyekszünk javítani, a 2-3. pont után a “pedagógus vagyok” után zárójelben ott lesz (a közoktatásban dolgozom).

   Lázár Júlia (Hvatlanul Hálózat)

   Reply
 3. Matúz Márta

  Természetesen támogatom a sztrájkot, maximálisan egyetértek annak szükségességével!

  Reply
  • Márkusné Fehér Mária

   Mint ADHD.-s nagyszülő és mint az “ADHD Magyarország Közhasznú Alapítvány” önkéntes munkatársa és mint vizuális fejlesztő természetesen támogatom a pedagógussztrájkot!

   Reply
 4. Tibor

  Tisztelt Hívatlanul!
  Szeretném megkérdezni, hogy a középvégzettségű szakoktatók minek számítanak? Pedagógusnak, oktatónak, közoktatásban dolgozónak…? Amikor beléptem az iskolába 3 évig oktattam nettó 84e Ft fzetésért, veszélyes üzemű szerszámok, gépek használatát, egyszerre 10-12 gyereknek. Majd a beígért drasztikus emeléskor meg is emelték a béremet, aminek nagyon örültem, bár a caffetéria ugrott (-15e Ft). Azonban a múlt évi és az ez évi emeléskor jött a koppanás, amikor is a bértáblára való hivatkozással bruttó 755 Ft (!) kiírom bruttó hetesszázötvenöt Ft fizetés emelést kaptam.(Főiskolai végzettségű gyakorlati oktató, aki sosem dolgozott iparban, kb 8000 Ft.) Egy cseppet sem volt megalázó! Szeretném hangsúlyozni, hogy senkitől sem irigylem a fizetését, (bármilyen felsőfokú végzettsége, vagy szakmai tapasztalata is legyen) az hogy nincs felsőfokum és már nem is lesz a korom miatt, az egy dolog az az én bajom. Az aránytalanság az ami bánt, nem kicsit.
  Arról nem is beszélve, hogy az osztályfőnöki pótlékot is a bértábla alapján fizetik, ami több ezer forinttal kevesebb a felsőfokú végzettségűek pótlékánál. Miért is? Ugyan úgy számon kérik a pontos adminisztrációt, a napló vezetést, a tanulókkal és a szülőkkel való kapcsolattartást. Egyenlő munkáért egyenlő bért? Kíváncsi vagyok hányan vagyunk az oktatásban, akik hasonló cipőben járnak. Ja, és mondanom sem kell, hogy senkihez sem lehet fordulni magyarázatért. Az iskolai szakszervezeti képviselők széttárták karjukat, nem tudnak segíteni.
  Azért támogatom a pedagógussztrájkot.

  Reply
 5. Antalné Éva

  Szeretném ha minden pedagogiai munkát segítö is részesülne béremelésben!

  Reply
 6. Agnes

  Végigolvastam a kiírást és a szavazó felületet, de sehol nem szerepel, hogy miért, vagy mi ellen szeretnének sztrájkolni?

  Reply
 7. Szeremet Krisztina

  Támogatom a sztrájkot, ha most decemberben sem tud a szakszervezet megegyezésre jutni a kormánnyal!

  Reply
 8. leeloo

  Szerintem lassan teljesen mindegy, hogy mi ellen vagy miért sztrájkolunk (sztrájkolnánk) a lényeg az lenne, hogy a gyerekek/gyerekeink menjenek óvodába, iskolába, és a pedagógusok NAGY tömegben NE jelenjenek meg az intézményekben, hanem, helyettük pár nagyszülő, támogató. És ez így menjen addig, amíg “Valaki” nem veszi észre, és nem tárgyal végre az “egyszerű”, becsületesen dolgozni akaró, gyermekeket igazán szerető, szakmáját HIVATÁS-nak tekintő pedagógusokkal. Mindenről, ami az elmúlt időszakban történt!!!!!

  Reply
 9. Pólya Szilvia

  Mindenki csak a pedagogusokrol beszél!Mi van a dajkákkal?????Velünk ki törődik??

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük