OFOE: Szülői értekezlet – tájékoztatás a pedagógusok mozgalmáról

ofoe_logo

„Miért kell politikát vinni az iskolába? A tanárok miért nem a tanítással foglalkoznak?” – gyakran felmerülnek ezek a kérdések az utóbbi hónapokban.

Ehhez most már hozzátehetik azt is: Miért kell a szülőket is politikával traktálni?”

Nagyon fontos tisztázni: Nem a tanárok politizálnak! A politika tört be néhány évvel ezelőtt durván az iskolákba! Méghozzá a következő módon:

 • elvették az igazgatók legfontosabb jogait, azaz nem dönthetnek önállóan arról, hogy kit alkalmaznak és arról sem, hogy mire lehet az iskoláknak járó pénzt elkölteni;
 • a rossz gazdálkodás következményeként – a jelentős mennyiségű felhasznált EU-forrás ellenére – a gyerekek nagy része lepusztult, piszkos, sok esetben életveszélyes épületben tölti a napjait, a szülők festik a tantermeket, viszik a fénymásolópapírt stb.;
 • hozzáértés nélkül erőltetnek a tanárokra és a gyerekekre olyan tananyagot és tankönyvet, melynek a nagy része korszerűtlen, felesleges, elveszi az időt és az energiát azoknak az ismereteknek az átadásától és azoknak a képességeknek a fejlesztésétől, melyek szükségesek ahhoz, hogy a gyerekek a jövőben sikeresek legyenek.

A Tanítanék-mozgalom SZAKMAI párbeszédet kezdeményezett a kormánnyal, amely ezt POLITIKAI párbeszéddé silányította:

 • érdemi válasz helyett megpróbálták a kezdeményezést hazugságokkal lejáratni: „a tanárok már megint fizetésemelést akarnak” (ez egyik pontban sem szerepel), „a tanárokat felbérelték a politikai pártok” (várjuk a bizonyítékokat), „a tanárok nem akarnak dolgozni” (a mozgalom neve TANÍTANÉK) stb.
 • a közvélemény megtévesztésére létrehozták az „oktatási kerekasztalt”, melyben a kormány saját magával egyeztet és természetesen egyetért

A pedagógusok reakciója

 • Létrehozták a Civil Közoktatási Platformot (CKP), mely a PÁRTFÜGGETLEN, SZAKMAI CIVIL SZERVEZETEKET (pl. Magyartanárok Egyesülete, Történelemtanárok Egylete, Könyvtárostanárok Egyesülete, Független Diákparlament, TANOSZ, Oktatói Hálózat, Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete stb.) tömöríti.
 • A CKP tagjai önkéntes munkát végeznek, mely során kidolgozzák a legfontosabb intézkedések tervét, és a közvélemény figyelmének, támogatásának fenntartása érdekében polgári megmozdulásokat szerveznek.
 • Az érvényben lévő sztrájktörvény nem teszi lehetővé, hogy a pedagógusok törvényesen sztrájkoljanak, ezért végső elkeseredésükben polgári engedetlenségre készülnek (egyórás munkabeszüntetés), mely során állásukat kockáztatják.

A CKP a legfontosabb, rövid távú céljait a 12 pontban fogalmazta meg.

A CKP és a Tanítanék hosszú távú célja egy KORSZERŰ ISKOLARENDSZER létrehozása, melyben:

 • a gyerekeket nem terhelik felesleges ismeretekkel, de mindent megtanulhatnak, ami a 21. században fontos,
 • a gyerekek önállóan és kritikusan gondolkodó, öntudatos és sikeres felnőttekké válnak.

A „Szülői értekezlet” részletes leírása a Tanítanék csoport oldalán (http://www.tanitanek.com/) olvasható.

(A tanítanék csoport weboldalán bővebb, és folyamatosan frissülő információk találhatók a pedagógusok mozgalmáról, ott olvasható – többek között –. a március 15-én közzé tett 12 pont, magyarázatokkal együtt.)

(Sulyok Blanka, Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete)

A fenti anyag innen, hosszabb változata pedig innen tölthető le és osztható meg.

 

 

 

Share

One thought on “OFOE: Szülői értekezlet – tájékoztatás a pedagógusok mozgalmáról

 1. Olvassa El A Legfrissebb HíReket

  Fantastic gkods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely magnificent.
  I realy like what you have acquired here, certainly
  likoe what you’re stating and the way in which you say it.
  You make it enjoyable and you still take care of to eep it sensible.

  I cant wait to reazd much more from you. This is actually a terrific site.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük