Népszavazás az oktatás szabadságáért

nepszavazas

Tájékoztató Kassainé Szegfű Zsuzsanna népszavazási kezdeményezéséről

A népszavazás kezdeményezéséről itt lehet minden információt elolvasni

A népszavazást támogatók közössége a FaceBookon itt található.

A fenti honlapról letölthetők az aláírásgyűjtő ívek, pénteken (2016. május 27. 11 órakor a Fővárosi Állat- és Növénykert főbejárata előtt) nyilvános sajtótájékoztató is lesz, melyre mindenkit szeretettel meghívnak.

A Nemzeti Választási Bizottság által hitelesített kérdés:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy általános iskolában a tanulónak a kötelező tanórákon kívüli foglalkozásokon csak a törvényes képviselője kérésére legyen kötelező részt venni?”

Az aláíró-ív innen is letölthető

************

Magyarázat a fenti mondathoz:

A „kötelező tanórákon kívüli foglalkozások” terminus mögött az általános iskolás korosztály iskolai bent tartózkodásának délután 16 óráig való megnyújtása rejlik. A kérdéssel kapcsolatos aláírás gyűjtését támogatjuk, mert:

  • az oktatás hatalmi célok érdekében (vagyis annak érdekében, hogy a jelen kormány bebetonozza magát a hatalomba) végrehajtott átalakításának egyik eleme ellen tiltakozik,
  • ébren tartja a társadalom tiltakozását a kormány oktatáspolitikája ellen,
  • e döntés bevezetésének módja önkényes volt, társadalmi vita nem előzte meg, ez a tény önmagában is elítélendő,
  • a tanórákon kívüli foglalkozások kötelezővé tétele súlyosan korlátozza a szülők jogait, tovább csökkenti a szülő és a gyermek kapcsolattartásának időtartamát, ily módon családellenes (ez a tény mutatja az állítólag családbarát kormány propagandájának ellentmondásait is),
  • a szülőnek joga van arra, hogy saját elképzelései szerint szervezze gyermekének délutáni programját, és gyermekének egyéni igényei, képességei szerint bontakoztassa ki személyiségét, vagyis, hogy alakítója legyen gyermeke jövőjének,
  • a tanórákon kívüli kötelező foglalkozások, tehát a meghosszabbított iskolai bent tartózkodás az állam durva lépése a gyermekek „államosítása”, engedelmes végrehajtó géppé nevelése felé, ilyet a diktatúrák szoktak csinálni,
  • a kötelező tanórákon kívüli céltalan iskolai bent tartózkodás azáltal is családellenes, hogy a gyermekek neveléséből kikapcsolja a családok legidősebb nemzedékét, a nagyszülőket, akik több szabadidejük révén gondoskodni tudtak az unokák délutáni programjainak szervezéséről, irányításáról,
  • a kötelező tanórákon kívüli céltalan iskolai bent tartózkodás azáltal is családellenes, hogy a kisebb gyermekükkel még otthon lévő, és ezáltal a nagyobbakról délután gondoskodni tudó anyáktól is elveszi már iskolás korú gyermeküket.

Önmagában az egész napos oktatás ‒ reggel 8-tól 16 óráig, de még jobb lenne 9-től 17 óráig ‒ lehet jó is. Vannak országok, ahol ez működik. Egy ilyen rendszerben a napi 5-6 tanóra (többnek nem szabad lennie) jobban elosztható, pihenő-játszó periódusokkal megszakítható. Ebbe az időbe bele kell férnie a gyermekek szülők által igényelt egyéni foglalkozásainak is (zenei és egyéb művészeti képzés, nyelvtanulás stb. ‒ természetesen, ha valaki kiemelkedő képességű, és az átlagnál több képzésre van szüksége, akkor kilóg ebből a rendszerből).

Ez a rendszer akkor működhet, ha az iskolaidő után a gyermek már nem visz haza feladatokat, tehát a hátralévő napszakot családjával töltheti. Az egész napos iskola bevezetésének együtt kell járnia a poroszos oktatási rendszertől való megszabadulással, a tanterv gyökeres átalakításával (a memorizálandó tananyag csökkentésével), az iskolai épületek átalakításával (pihenő, játszó szobák kialakítása stb.), a tanórákon kívüli tevékenységet szervező pedagógusok és pedagógiai asszisztensek alkalmazásával. Vagyis mindez igen drága dolog, komoly beruházásokat igényel az eszközök és a tárgyi feltételek terén ugyanúgy, mint szellemi téren.

Ezzel szemben Magyarországon anyagi és szellemi források hozzárendelése nélkül azért rendelték el az egész napos általános iskolát, mert úgy gondolták, hogy a szülők így majd többet fognak dolgozni a „munka alapú” társadalomban, a gyermekeket pedig egyéniségtől, gondolkodástól mentes dolgozó gépekké nevelhetik. Ez persze azt is eredményezi majd, hogy a jelenlegi hatalmon lévő politikai csoportosulás az idők végezetéig hatalmon marad. Az oktatás átalakításának legfőbb célja éppen ez.

A kormány oktatáspolitikája általában is embertelen, de a társadalom lebutítása, az egyéni lehetőségek korlátozása által veszélyezteti a magyar nemzet és a magyar állam fennmaradását is.

Share

One thought on “Népszavazás az oktatás szabadságáért

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük