Flashmob és mozgalom a német megszállás emlékműve felállításának megakadályozására

HP

 

Kedves Olvasó!

Az alábbiakban a Humán Platform felhívását olvashatja.

 

 

Kedves HP aktivisták, tagszervezeti képviselők!

Itt küldöm a 2014. március 23-án vasárnap délután 16 órára tervezett flashmob javított meghívóját. Remélem így több részlet derül ki. Elindult az Eleven emlékmű – az én történelmem Facebook csoport (https://www.facebook.com/groups/elevenemlekmu/), csatlakozzatok! Ismét kérem, hogy a flashmobot hirdető és az aktivistákat invitáló meghívót küldjétek tovább szervezeteitek, szakmai és személyes hálózataitokon, terjesszétek az akció, a Facebook csoport hírét.

Üdv,

András

—————

Barátaink, honfitársaink, magyarok!

2014. március 23-án vasárnap délután 16 óráraEleven emlékmű – az én történelmem” címmel flashmobot szervezünk a kormány által tervezett német megszállás emlékműve helyére, Budapesten a Szabadság téri mélygarázs lejáratához. Célunk az, hogy megakadályozzuk ennek a történelmi hazugságot hirdető politikai jelképnek a felállítását.

A flashmobra hozzunk magunkkal egy-egy emlékkövet, emlékmécsest, kis keresztet vagy olyan személyes tárgyat, amely kifejezi érzelmeinket, személyes érintettségünket és méltóságteljesen helyezzük őket a mélygarázs gépkocsi-lehajtójának kő mellvédjére. Emeljünk e sokféle személyes jelből olyan súlyos halmot, amely kifejezi nemzetünk tagjainak igényét arra, hogy közösen és önkritikusan vessünk számot veszteségeinkkel.

Emeljünk e sokféle személyes jelből olyan súlyos halmot, hogy legyen durván kegyeletsértő és botrányos, ha egy nap mégis munkagépekkel fognának neki az eltakarításának. Legalább ez késztesse megtorpanásra a hatalmukkal visszaélni kívánókat.. Azt szeretnénk, ha a következő hetekben minél több honfitársunk tenné le a maga szakrális jelét – a bűnbánatra és megbocsátásra való készség szimbólumát – közös történelmünk e kényszerű sírlapjára.

(A helyszínen köveket és mécseseket biztosítunk.)

Az esemény nem kampányrendezvény. Csak egyetlen szónoklat hangzik el, de azt szeretnénk, ha a tiltakozás nem maradna ennyiben.

——————————

Barátaink, honfitársaink, magyarok!

Tegyük a hazug, rideg emlékmű-monstrum helyét az egymást meghallgatni kész magyarok önvizsgálatának kiindulópontjává! A manipulatívan gerjesztett politikai acsarkodás helyett nekünk – keresztény, zsidó, cigány és minden más kisebbségi és többségi magyaroknak – meg kell nyílnunk egymás történetei, egymás megértése iránt.

Idén van épp száz éve az I. világháború kitörésének – körülbelül száz évig terjed a családok még élőnek mondható emlékezete. Rengeteg tudás, dokumentum, történet szunnyad feltáratlanul és kibeszéletlenül a családi emlékezet vagy régi kofferek mélyén. Nagyon kevés személyeset mondtunk el, mertünk elmondani erről a keserves évszázadról – magunknak is, másoknak is. Ezért társadalmi mozgalmat indítunk “Eleven emlékmű – az én történelmem” címmel és arra kérjük honfitársainkat, hogy meséljék el, tegyék közzé mindazt, amit kinek-kinek a családi emlékezete a közös múltról őriz vagy tudni vél. Teremtsünk a közösségi médiában közös felületeket arra, hogy alulról szerveződve megindulhasson e történetek cseréje, a párbeszéd.

A flashmob során alkalmat teremtünk arra, hogy videokamerák előtt megszülethessenek az első személyes üzenetek, vallomások, személyes elbeszélések. Hozzatok magatokkal egy-egy érdekes, megrendítő, tanulságos, akár mulatságos rövid történetet, amit a helyszínen rögzítünk. Hallgassuk türelmesen egymást és meséljünk egymásnak.

Az eseményről videó dokumentáció készül. Ennek elkészítése némi szervezettséget és kicsit több időt igényel. Az első tárgyak méltó elhelyezésére keresünk 100 önkéntest, akik vállalják, hogy látszanak, esetleg megszólalnak a videóban, és kicsit több időt készek szánni szánnak arra, hogy másoknak is megmutathassuk mozgalmunkat. A szervezési részleteket emailben küldenénk el. Ehhez kérjük, hogy iratkozzatok fel, adjátok meg az elérhetőségeiteket a következő kérdőíven:

https://docs.google.com/forms/d/1m59niHjE4KxhSL5QW0SMCrEh12ZN_BLl4R84eU4jL2k/viewform

                                              Név*
                                              E-mail cím*
                                              Mobil telefon
                                              Szervezet, hálózat, csoport
                                                              Akikkel együtt jönnél a flashmobra

Kérjük, hogy a fenti a flashmobra és videós előflashmobra szóló  a meghívót minél hamarabb küldjétek tovább szervezeteitek, hálózataitok emaillistájára, terjesszétek akciónk hírét. Pár napunk van vasárnapig, kérem használjatok fel minden kommunikációs csatornát a flashmob hirdetésére, a mobilizációra.

Köszönettel,

Béndek Péter
Gaborják Ádám
Jovánovics György
Kerényi Máté
Kicsiny Balázs
Kisspál Szabolcs
Lukács András
Nemes Csaba
Szűcs Teri
Rényi András

és az Eleven emlékmű – az én történelmem Facebook csoport:
https://www.facebook.com/groups/elevenemlekmu/

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük