A Civil Közoktatási Platform nyilatkozata

CKP

Lázár János és a kormányzat nyilatkozatai – a megtévesztő kommunikáció valóban olcsóbb, mint a közoktatás megújítása

A Civil Közoktatási Platform a következőkben helyesbíti Lázár János heti tévedéseit

  1. A pedagógusoknak nincsenek 18%-os bérjellegű követeléseik. Az oktatási rendszer átfogó és rendszerszintű problémáiról beszélünk. A nevelő-oktató munkát segítő kollégáink, így a gyógypedagógiai asszisztensek, iskolatitkárok, rendszergazdák érdekében azonban felszólaltunk. Ők 2008 óta nem kaptak béremelést, a létminimum körüli összegekért dolgoznak. Nélkülük nincs iskola, és a minisztérium rendre semmibe veszi őket: ez az, ami elfogadhatatlan.
  2. A pedagógusok nem használják fel a gyerekeket, de felelősek értük szakmájuk etikája szerint. A diákok nagy része pontosan érzékeli, hogy a közoktatás számukra nem nyújt olyan tudást és készségeket, amelyekkel ma, a 21. században boldogulhatnának, és azt is látja, hogy tanáraikat eszköztelenné tették.

Minőségi informatika és idegen nyelv oktatás, társas kompetenciák, problémamegoldó és tanulási készségek fejlesztése valódi szükségletek – avuló holt adatok és tények bemagoltatása helyett. Az érettségi, szakmai vizsga, továbbtanulás előtt állva azt tapasztalják, hogy hatalmi eszközökkel korlátozzák törekvéseiket.

A diákok maguktól, saját magukért és társaikért emelnek szót. Ha tudatos, aktív állampolgárrá érnek nincs, nem lehet ellenünkre.

  1. A kormány a saját tankönyveinek árát adófizetői pénzekből átvállalja a szülőktől – így lesz ingyenes tankönyv. A fő probléma az, hogy nem ismeri el a tanulási szükségletek sokféleségéből fakadó igényt, más, bevált, korszerű és hiánypótló tankönyvekhez nem enged hozzáférést, miközben saját egyen tankönyveinek minősége nem állja ki a szakmai kritikát.

A minőségi tankönyvpiac tönkretétele óriási kár a nemzetgazdaság számára, és közvetlenül van káros hatása az egyes gyermek sikerességi esélyeire.

A kormány elháríthatatlan feladata és felelőssége az azonnali és távlatos problémák megoldása, mégpedig a kompetens oktatási szereplők bevonásával. A puszta megtévesztő kommunikáció a gyermekek, tanulók életidejét rabolja.

2016. 02. 19.

A Civil Közoktatási Platform szóvivői

A Nyilatkozat innen és innen letölthető és osztható!

 

Share

One thought on “A Civil Közoktatási Platform nyilatkozata

  1. Kőnig Róbert

    A minap egy családi beszélgetés során feleségem megkérdezte falun élő anyukáját, hogy mi a véleménye a tanárok tiltakozó mozgalmáról. A kérdést hárította azzal, hogy nemigen követi. De annyit azért mondott, hogy “nem keresnek ők olyan rosszul…” Fel kellett, hogy világosítsam, hogy miről szól az egész, s miről nem. De egy pillanat alatt értettem meg, millyen ördögi, alattomos és sajnos sikeres a fidesz és a kormány propagandája. Azt sugallják, hogy nincs lehetőség béremelésre, pedig arról most senki nem beszél. Így fordítják szembe teljesen tudatosan a társadalmi rétegeket, nehogy már itt valamilyen össztársadalmi szolidaritás létrejöjjön…

    Teljesen helyénvaló a közlemény. De hány emberhez jut el, ki érti meg?

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük