A budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanárainak nyilatkozata

Illyes

NYILATKOZAT

Mi, a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium alábbi tanárai tiltakozunk a Nemzeti Pedagógus Kar Elnöksége által jegyzett Etikai Kódex tartalma és szellemisége ellen.

 • Büszke, gondolkodó értelmiségiként elfogadhatatlannak tartjuk, hogy viselkedésünket, öltözködésünket, magánéletünket hatalmi szóval szabályozzák!
 • Pedagógusként ragaszkodunk ahhoz, hogy tanítványainkkal lelki kapcsolatba kerüljünk! Nem oktatógépek vagyunk, hanem érző és értő emberek, tanítványainkkal partneri, olykor baráti kapcsolatban kívánunk maradni!
 • Jól emlékszünk az önbírálat hivatalos gyakorlását, valamint az egymás viselkedéséről szóló jelentéstételt etikai normaként kezelő korszakra és nem vagyunk hajlandóak részt venni ennek feltámasztásában!
 • Felnőtt, önálló állampolgárok vagyunk, morális kérdésekben saját jogunkon hozunk döntéseket, nem egy testület tagjaiként!

Az Etikai Kódex megalkotását ugyan törvény írja elő, annak tartalmát és szellemiségét viszont szabadon alkotta meg egy csoport, amelynek etikai alapú szabályozásra sem képesítése, sem felhatalmazása nincsen. Ezért számunkra egyetlen etikus viselkedés lehetséges:

Az Etikai Kódex tartalmát és szellemiségét elutasítjuk!

Kedves Kollégák!

Kérjük, hogy amennyiben nyilatkozatunkkal egyetértetek és azt aláírásotokkal is tudjátok támogatni, jelezzétek azt iskolánk email címén:

Gimnazium@illyes-bors.sulinet.hu

Üdvözlettel:

A budaörsi Illyés Gyula Gimnázium alábbi tanárai

[a névsor a minden magyarországi iskolába elküldött eredeti levélen szerepel – a szerk. megjegyzése]

 

Share

127 thoughts on “A budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanárainak nyilatkozata

 1. Tarján András

  Átáltem a diktatúra évtizedeit. “Ezek ugyanazok!” Félelmetesen azonosak a módszereik. Megfélemlítve nem lehet szabad, szolidáris, alkotó embereket nevelni.

  Reply
 2. Pataki Erika

  Tegnap az Etikai Kódex, ma a PÖCS!!! Kedves Kollégák: emberi méltóságunk maradványait próbáljuk megőrizni! Ennyire megfélemlített a magyar pedagógus társadalom? Ez már gyalázat!!!

  Reply
  • Pataki Erika

   Folytatás: tegnap PÖCS (Pedagógus Önértékelési Csoport), mára BÖCS (Belső Önértékelési Csoport)lett! Én inkább egy kedves hozzászóló javaslatát fogadnám el: legyen inkább CSÖCS, azaz Csakazértis Örömmel tanítunk Csoport megalakulását!!!

   Reply
 3. Tóth László

  Gratulálok a Nyilatkozathoz, nagyon jó lenne, ha a többi iskola követné és elindulna valami, mert az állapotok egyre tűrhetetlenek. Hétfőn kint lesz a tanárink ajtaján, remélem ott is marad!
  Üdvözlettel: Tóth László ELTE Gyakorló (újabban Gyertyánffy István Gyakorló)

  Reply
 4. Oláh Lajos

  Egykori kétgyermekes “Illyéses” szülőként mélységesen egyetértek és támogatom a nyilatkozatot!

  Reply
 5. Mezei Judit

  Ha ehhez nem csatlakozik a többi iskola, akkor nem volt érdemes tanárnak lenni négy évtizedig.

  Reply
 6. Tóth Istvánné

  Szülőként, nagyszülőként , és magánemberként is maximálisan egyetértek és támogatom!

  Reply
 7. Köpf Károlyné

  Teljesen egyetértek veletek! Sajnos a pedagógusok gyakran félnek kimondani a véleményüket.Minden tiszteletem a tiétek!

  Reply
 8. Vatai Éva

  Szégyennek tartom, hogy ilyen dolog ellen kell hadakoznunk: beteg fejekben született meg ez a Kódex. Egyetértek veletek, támogatom a tiltakozásotokat.

  Reply
 9. Makóné Tóth Teréz

  Tiltakozom pedagógusok túlterhelése és megalázása ellen!
  BECS!? PÖCS!? Etikai???? kódex!?

  Reply
 10. Vajda Szilárd

  Bár minden iskola tanári kara ilyen lenne! Tudomásom szerint abban az iskolában, ahová én “áttanítok” ( számomra ugyanolyan fontos, mint a törzsiskolám), a körmendi Kölcsey Utcai Általános és Művészeti Iskolában, egyedül én tiltakoztam. Remélem, rosszul tudom ( vagyunk vagy 60-an tanárok).

  Reply
 11. Varsányi Zsuzsanna

  A nyilatkozattal egyetértek, az Etikai Kódex tartalmát és szellemiségét elutasítom.

  Reply
 12. Biró Sándorné

  Teljesen egyetértek minden hozzászóló kollégámmal, remélem h mindenki így gondolja, ezt már nem lehet szó nélkül hagyni ! Minden elismerés a budaörsi kezdeményezéshez…

  Reply
 13. aar

  Egyet értek!!
  És ez egy nagyon intelligens, összeszedett nyilatkozat. Minden állítás után csak bólogatni tudok!

  Reply
 14. Kersch Mária

  Támogatom!
  Bár,sajnos, kevesen vagyunk, akik még gondolkoznak, de ne adjuk fel+

  Reply
  • Kovács Györgyi

   Egyetértek. A bátor, maroknyi csoportok által tett tiltakozások ne maradjanak elszigetelt, majd elfeledett jelenségek! Össze kell fogni.

   Reply
 15. Kiss Judit

  Nem szeretném, ha visszafelé tekernénk az idő kerekét. Szabad, nyitott, gondolkodó fiatalokra van szüksége hazánknak!

  Reply
 16. Gosztonyi Géza

  Ma a pedagógusokat alázzák meg “belülről”, holnap a többi segítő szakmát.
  Szociális munkásként – már csak a magunk védelme érdekében is – egyetértek a Nyilatkozattal!

  Reply
  • Krémer Balázs

   Bár csak távolról, de nagy tisztelettel követem – pedagógiai sikereitek mellett, azt hiszem, annak részeként is – tisztességes kiállásotokat! (És olykor csendben azért büszke vagyok egykori egyetemin társaimra, barátaimra (Árendás Péter, Takács Annamari…), akikkel – azért ilyenkor ez mindig bebizonyosodik, hogy – jó társaságban töltöttem ifjú éveimet.)
   Hajráááá!
   Krémer Balázs

   Reply
 17. Stork Márta

  Gyerekeim nevében is köszönöm.
  Mély tisztelet ennek az iskolának, az igazgatónak és tanárainak sokadik bátor kiállásukért.

  Reply
 18. Szilágyi Ildikó

  Ez egy szörnyelem! Sajnálom, hogy töb mint 40 éve dolgozó óvodapedagógus , tehetségfejlesztési szakértő ilyen dolgokkal kell szembesülnöm a pályám végén! Azt hittem jókedvűen, derűsen “csak a szépre emlékezem” ként megyek nyugdíjba!!!!!!! Sajnos keserű szájízzel a magyar közoktatás megcsúfolásával szembesülve fogom megtenni ezt! Úgy érzem, hogy a pedagógus életpálya modell és annak a hozadékai se nevelésről, se oktatásról, de legfőképpen nem a jövő nemzedékről szól!
  S.O.S. kik fogják nevelni, oktatni, unokáinkat???????????????????????

  Reply
 19. Jerovetz György

  Szülőként nagyon jó érzés, hogy vannak ilyen szuverén, bátor és elkötelezett pedagógusok, mint Önök. Én biztosan ilyen emberekre szeretném rábízni a gyerekeimet.

  Reply
 20. Kővári Tibor

  A nyilatkozat írói vélhetően nem olvasták az etikai kódexet. Mindezt onnan gondolom, hogy kizárólag azokat a gondolatokat vetik fel, amit a sajtóban kiragadtak eddig belőle. Abból is gondolom, hogy nem olvasták el, mert ha elolvasták volna, akkor tudnák, hogy a kódex
  1. Nem írja elő hatalmi szóval a viselkedést, öltözködést, magánéletet. Arról a magától értetődő, természetese dologról ír a kódex az első, deklaratív, tehát nem előíró részében, hogy a pedagógus egyebek mellett viselkedésével, megjelenésével is kifejezi a hivatását.
  2. A kódex egyetlen mondata sem tartalmazza, hogy önbírálatot “hivatalosan” gyakorolni kellene – az aláírók elárulhatnák, mit értettek ez alatt. Mindenféle utalás az ötvenes évek gyakorlatára, ami egyébkánt nem önbírálat volt, hanem önkritika, csúsztatás.
  3. A kódex egyetlen pontja sem írja elő az egymás “viselkedéséről” történő jelentéstételt. Ellenben előírja azt, hogy ha a pedagógus kolléga alapvető jogot, vagy jogszabályt sért, azt jelenti. Őszintén remélem, hogy ezt eddig is, és ha nem lenne kódex akkor is ezután is mindig minden kolléga meg fogja tenni – ha nem teszi, eddig is és ezután is méltatlan lesz arra, hogy gyermekeket neveljen.
  4. A kódex egyetlen pontja sem írja elő, hogy a pedagógus morális kérdésekben ne hozhatna maga döntést.

  Reply
  • Haraszti Zsuzsa

   Én önnel értek egyet. Ha a jelen kormány jelen közoktáspolitika ad kenyeret és fizetést a 32 pedagógusnak, akkor javaslom, hogy gondolkodjon el azon, hogy mi lenne ,ha a nyugati országokban kellene dolgoznia iskolában,ahol júniusban elköszönnek a tanártól és csak50 %-ban biztos, hogy szeptemberre újra szerződnek vele. Nincs nyári fizetett szabadság két hónapon át. Ilyenkor tart a tanár mesterkurzust, vagy elmegy nyári munkára., s várja hogy az igazgató újra visszahívja munkára.Talán vissza kellene emlékezni, hogy voltak rendszerek, ahol megszabták, hogy mi a pedagógus munkája, hogy naplót kell vezetni, hogy nincs rugalmasság ,hanem szűk keretek vannak,hogy van tanórai fegyelem és a diák nem felesel vissza a pedagógusnak hogy a szülőnek eszébe sem jut hogy számon kérje (megtámadja,megverje)az z iskola folyosóján a tanártól , hogy gyermeke rossz jegyet kapott, netán intőt..A szabadosság olyan fokra jutott manapság hogy nyíltan lázadnak a pedagógusok sztrájkolnak.Na, ilyen példa után állítom, hogy felülről kapnak egy intést..Sajnálom, hogy ezt kell írom.Csak hivatástudattal rendelkezők maradjanak a pályán és a tiszteség példaképei legyen a diák számára.Pedagógiából és pszichológiából szigorlatoztak, tudniuk kell ,hogy hol a határ. El lehet menni más pályára..

   Reply
   • Simon Erzsébet

    El is mennek. Érdekes módon például Ausztriába. Akár tanítani is, ha tudják szaktárgyukat németül tanítani. Vagy nyugdíjba, mint én. Hivatástudat nem egyenlő azzal, hogy az emberrel felmossák a padlót.

    Reply
  • Király Márton

   teljesen egyetértek. Fogadni mernék, hogy az itt és máshol tiltakozók nagy része el sem olvasta figyelmesen a kódex tervezetet . De nemcsak hogy figyelmesen de sehogy sem olvasták el.

   Reply
 21. katakata

  A viselkedési kódexet mindenki maga alkotja, saját magának. Én ebben nem vettem részt, nem fogadom el, nem vonatkozik rám.
  Tartsa meg az, aki írta!

  Reply
 22. Magyarósi Emese

  Màr így is nagy az Isten àllatkertje. Ne a mi beleegyezèsünkkel bővüljön! A tiltakozàssal egyetèrtek, tàmogatom, kiàllok mellette!

  Reply
 23. Pap Gábor

  A nyilatkozat szerzői vélhetően igenis olvasták az etikai kódex tervezetét, és tovább is gondolták mindennapi tapasztalataik és a tervezet nyilvánosságra kerülése óta eltelt idő fejleményei (pl. PÖCS és egyebek) alapján. Világosan látják és megfogalmazzák, hogy nem “eddig és ne tovább”, hanem már a jelenlegi állapot is túlmegy bizonyos határokon. Önmagában az is felháborító, hogy a tervezetbe semmiféle beleszólása nem volt azoknak, akiket érint, másfelől az, hogy egyharmada a szankcionálásról szól.
  Az Illyés Gyula Gimnázium által megfogalmazottakkal egyetértve csatlakozom.

  Reply
 24. Molnár Marianna

  A legmesszebbmenőkig egyetértek. Ez a förmedvény meg az azóta hozott intézkedések egyetlen célja az, hogy alattvalókká degradálják a pedagógusokat. Márpedig egy alattvaló csak alattvalókat nevelhet, nem pedig felelős, helyes döntéseket hozó, szuverén állampolgárokat. Lehet, hogy a jelenleg hatalomnak alattvalókra van szüksége, de az országnak biztosan nem. Tiltakozzunk!

  Reply
 25. Rudnerné Frick Orsolya

  Egyetértek, csatlakozom… köszönöm a szerzőknek, hogy ilyen korrekt módon, kulturáltan, mégis határozottan összefoglalták, amit én is érzek!

  Reply
 26. Fülöp Anna

  Egyetértek és a tiltakozást támogatom. Azért is, mert nincs olyan politikus aki ennek az etikai kódexnek meg tudna felelni. Várom a példamutatásukat!

  Reply
 27. Nagy Andrea

  Büszke vagyok rá és örömmel tölt el, hogy ilyen igaz emberek, gondolkodó, korrekt tanárok oktatják a gyermekemet!
  Mint szülő, és mint pedagógus határozottan elutasítom az Etikai Kódex tartalmát és szellemiségét!
  A kollégák nyilatkozatának minden szavával egyetértek!

  Reply
 28. Kiss Andor

  Most tényleg pl. a “külső megjelenésével is kifejezi hivatása rangját” mondatrésszel van a baj? Ez tényleg vállalhatatlan?
  Vajon hányan támogatnák a tiltakozást, ha korrekt módon idézetekkel hivatkoznának az etikai kódex azon mondataira, amelyek ellen tiltakoznak? Vajon miért nem cáfolja senki Kővári Tibor bejegyzését, ahol tételesen cáfolja a kifogásolt pontok valótlanságát?

  Reply
 29. Schöberl Erzsébet

  Remélem a pálya szélén állók, mint jómagam is nyugdíjasként, támogatják ezt a kiállást, védjük meg hívatásunk becsületét!

  Reply
 30. Sulykos Lajos

  Az állásfoglalás minden gondolatával egyetértek. Egy kényszerből szerveződött Kar önjelölt tisztségviselői felsőbb nyomásra megszabnának olyan belső érzéseket, gondolatokat, viselkedési normákat, melyeknek, ha pedagógus az ember, belülről kell fakadniuk. Remélem, hogy végre megmozdul valami, és pedagógustársaim is észreveszik, merrefelé tart a világ ezen része (is)

  Reply
 31. hoffmanj

  Tisztelt budaörsi Illyés Gimnázium tanári kara!

  Azzal kezdik nyilatkozatukat, hogy önök büszkék. Talán ez a legnagyobb baj önökkel. A büszkeség sok bűnnek kezdete.

  Ha jól értem, önök nem szeretnék elkötelezetten végezni a munkájukat, nem akarnak azonosulni a magyar társadalom előmozdításának céljával.
  Nem kívánják cselekedeteik meghatározó erkölcsi mércéjének tartani a hivatásunk iránti belső tiszteletet.
  Közösséget kívánnak vállalni a jogi és morális szabályok, illetve követelmények megsértőivel, tudatosan keresni kívánnak minden olyan helyzetet, amely tisztességtelen és jogellenes befolyás alá kerülésükhöz vezethet.
  Nem kívánnak őszinte és komoly, sőt semmiféle önbírálatot sem gyakorolni. Hiszen önök büszkék. És a tanárnak mindig igaza van. Pont.
  Munkájuk térbeli és időbeli keretein túl, tehát az iskolán kívül nem érdekli önöket, hogy megnyilvánulásaikkal hogyan minősítik kollégáik közösségét. Értsem úgy, hogy önök szabadok akarnak maradni a trágár beszédre, erkölcstelen életvitelre, és nem kívánnak azzal foglalkozni, hogy ez a többi tanárra milyen fényt vet?
  Nem kívánják kerülni a szenvedélybetegségek kialakulását. Miért éppen önöknek ne legyen joguk dohányozni és lerészegedni? Hadd lássák a csak diákjaik önöket is így, hiszen ebből tanulják meg az élet valóságát! Nem akarnak küzdeni az elszürkülés ellen. Ha unják is az egész tanítást már, és óráik unalmasak, mi köze ehhez bárkinek? Önöknek alanyi joguk unalmasnak lenni?
  Fenn kívánják tartani maguknak a jogot, hogy diszkriminatív különbséget tegyenek a szülők között. Ebben sem kívánják, hogy korlátozzák önöket.
  Ha az erkölcsi ítélőképességüket a megszokások és külső kényszerek eltompítják, kinek mi köze hozzá?

  Ezekre gondoltak a tiltakozásukkal, amikor azt írták, hogy “Az Etikai Kódex tartalmát és szellemiségét elutasítjuk”? Úgy értik, önöknek jogaik vannak (magasabb anyagi megbecsülés, elismerés stb.), de kötelezettségeik nincsenek?

  Ha nem így gondolják, mire fel ez a tiltakozás? Miért nem merik vállalni aláírásukkal az elkötelezettségüket?
  Talán azt mondják, hogy önök írásba foglalt kötelezettségvállalás nélkül is tudják, mi a kötelességük. Erre enged következtetni a nyilatkozat szövege. Ekkor azonban úgy gondolkodnak, mint az élettársak, akik nem akarják vállalni a házassági köteléket, mert úgymond „papír nélkül is szeretjük egymást”.
  „Nem akarok megházasodni, mert akkor felelősséggel kellene tartoznom a házastársamnak még a lélegzetvételemért is!”
  Mit tanítanak ezzel a diákjaiknak a kötelezettségvállalásról?

  Az önök iskolájában van házirend. Le is tölthető az iskola honlapjáról. Mégis, hogy veszik hozzá a bátorságot egy ilyen dokumentum kiadásához?
  Remélem e nyilatkozat után sürgősen összetépik, eltávolítják ezt iskolájukból! Hogyan is volna lehetséges deklarált szabályokat kényszeríteni bárkire is?

  Reply
 32. Kiss Andor

  Egyelőre tisztelt tiltakozó Tanárok!

  Valójában elég ijesztő kijelentés, hogy egy etikai kódex megalkotása Önöknek nem elfogadható. Tényleg nincs olyan mondat a jelenlegi kódexben, amit azért esetleg meg tudnának fogadni? Előre mutató lenne, ha mi szülők legalább látnánk az igyekezetet: létezik olyan általános elvárás, amit esetleg Önök is hajlandóak lennének megfogadni.

  Ajánlom olvasgatásra az orvos etikai kódexet, az orvosok sok mindent felvállaltak (30 érdemi oldalon keresztül!).

  Reply
 33. andiandi

  Tökéletesen egyetértek a nyilatkozattal. Aki ebben a szférában érintett, akár pedagógusként, akár szülőként, az nem is érezhet másként. Ennek a gyönyörű hivatásnak a megcsúfolása, ami jelenleg történik: épp a lényeg veszik oda a sok ostoba rendelkezés következtében. Ideje lenne felelős állampolgárként tekinteni a felnőtt magyar lakosságra….

  Reply
 34. Király Márton

  Tisztelt tanárok !

  Nagyon elszomorít ez a nagy felháborodás amit művelnek. Ha valaki normálisan tanít és tanárhoz méltón is él akkor miért zavarja ha van egy etikai kódex. Nem azt írják benne elő hogy mit kell enni , inni ( bár ennek is lenne értelme ) , hanem hogy mi lenne a normális életszemlélet és hogy kellene élni viselkedni. Sajnos nagyon sok nem tiszteletre méltó tanárt is ismerek, akik szégyenei ennek a szép hivatásnak. Elmentek a demagógia felé. persze ami érthető is , mert a politikai nézetüket illetve az életszemléletüket képtelenek még megváltoztatni. Kivétel persze sok van. A tanári hivatás nem fejeződik be higy leadom az órát és szaladok haza. Ez egy jivatás és egész nap tanár a tanár és fel kéne nézni rá, de ezt már nem igazán lehet. Aki a kódex ellen szól hát elég furcsa. Volt lehetőség rá hogy véleményt mondjanak , hogy mi kerüljön bele vagy ki belőle. Persze sokkal egyszerűbb a hőbölgés és tiltakozás . Aki nem tud szolgálni és normálisan példamutatóan élni az ne legyen pedagógus.
  Sajnos nagyon kevés aki megfelel a szó szoros értelembe vett pedagógus elvárásnak.

  mélyen nézzenek magukba és gondolkodjanak el legalább magukba

  Reply
 35. Hompoth Csilla

  “Társadalmi
  szervezetekben, politikai mozgalmakban kifejtett tevékenységünket mindig egyértelműen
  elkülönítjük munkahelyi tevékenységünktől. Politikai szerepvállalásait időben és térben határozottan elkülöníti nevelő-oktató
  munkájától;

  Ezt mégis hogyan, ha éppen a kollégákkal kellene összefognunk egy-egy olyan ügyben, mely az aktuális politika szörnyszülötte.

  “Feladatvégzésünk a társadalom számára átlátható: munkánkat úgy végezzük, hogy
  megfelelően dokumentált, könnyen áttekinthető és követhető, valamint munkatársaink
  számára a munkájukat segítő mértékben megismerhető legyen. Minden tőlünk telhetőt
  megteszünk azért, hogy az érintettek a tevékenységünkkel kapcsolatos nyilvános adatokhoz a
  lehető legegyszerűbben, egyenlő feltételekkel hozzájuthassanak.”

  Dokumentumokból bajosan. Kérdezzék meg a gyermekeket, szülőket, jöjjenek be egy-egy órára bármikor! Na abból áttekinthetik.

  “Tevékenységünket áthatja a konstruktív, előremutató, jószándékú bírálat, mellyel egységben
  őszinte és komoly önbírálatot is gyakorlunk, törekedve a helyes arányok betartására. ”

  Önbírálat gyakorlásához nem kell külső kényszer. Elég, ha úgy jövünk ki egy óráról, hogy azt érezzük, jobb lett volna, ha ma fel sem kelünk. “Jószándékú” ismeretlen szakértőktől érkezett, kéretlen bírálatból pedig nem kérünk. Amúgy munkánk egyetlen kéretlen bírálója maga a gyermek lehet, és ő meg is teszi ezt. Akiben pedig megbízunk, ahhoz szívesen fordulunk bármikor tanácsért.

  “A pedagógus kapcsolata a neveltekkel, diákokkal mester-tanítvány kapcsolat.”
  Attól, hogy tudok bizonyos dolgokat, melyeket a gyermek nem, még nem leszek mester. A gyermek is tudhat bizonyos dolgokat, melyeket én nem tudok! A helyes megfogalmazás: a gyermek optimális fejlődésének alárendelt partnerkapcsolat.

  “A pedagógus munkájával kapcsolatos építő, jobbító célzatú kritikát segítségként fogadja.” Attól a személytől, aki tiszteletemet, megbecsülésemet kiérdemelte!

  “A pedagógus kollégái munkáját objektíven és kizárólag szakmai szempontok alapján
  értékeli.” Feltéve, hogy az értékelő szerepet kiérdemeltem, és ezért erre a kolléga külön felkért! Egyéb esetben nem fogja senki a véleményemet elfogadni, legfeljebb tudomásul veszi. Akkor meg minek?

  Végül, de nem utolsó sorban! A többi elvárással alapvetően egyetértek. Azonban, ezek az etikai normák, ha maguktól nem működnek, semmilyen kódex, és semmilyen szankció ezekre embert rá nem vehet. Ha pedig egy pedagógus némelyik, szerintem igen súlyos vétséget elköveti, nem ejnyebejnyét, hanem a pályáról történő elbocsátását, esetleg büntetőjogi felelősségének vállalását érdemli.

  Mindezért ez a kódex eredeti célját beteljesíteni képtelen. A pedagógusok szabad önszerveződését, így demokráciához való jogát súlyosan sérti.

  Tehát a tiltakozással egyetértek.

  Reply
 36. Dr.Göde Andrea

  A Nemzeti Pedagóguskar is egy ránk erőszakolt szervezet, az etikai kódexe mitől lenne más?
  Minden létező módon tiltakozzunk ellene!
  Tiszteletem a Bátraknak!

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük