Az oktatási szakmai civil szervezetek és szakszervezetek közös nyilatkozata

plakat

Az újpesti Nyár és Pozsonyi utca sarkán egy általános iskola és óvoda udvarán, a kerítésen belül áll a következő feliratú óriásplakát:

„Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat!”

(http://444.hu/2015/06/06/az-iskolasok-is-meg-fogjak-tanulni-hol-a-kulfoldiek-helye/)

Van-e kultúrája egy olyan országnak, mely nem tiszteli a vendégjogot? Aki tiszteletet vár el, annak nem kellene-e tiszteletreméltóan viselkednie? Megismernie és elfogadnia mások kultúráját? Belátnia, hogy az elfogadó és befogadó magatartás vezet a kölcsönös megértéshez, gazdagodáshoz? Tisztában van-e alapfogalmakkal az, aki azonos súllyal emleget bevándorlást és terrorizmust? Felelős-e az a kormány, mely – közpénzből – egy iskola kertjébe helyez ki idegengyűlöletre buzdító plakátot? Olyan emberek ellen, akik családjuk lemészárlását nézték végig egy másik országban, és menedékért fordultak hozzánk?

Felelős polgárok vagyunk, a mindenkori kormánytól felelős viselkedést várunk el. Buzdítást a másság tiszteletére, fellépésre mindenfajta kirekesztéssel szemben, érintsen az gyermeket vagy felnőttet, származásra, nemre, korra tekintet nélkül. Olyan korban és olyan országban akarunk végre élni, ahol ember embernek többé nem farkasa. Ezért tennünk és szót emelnünk kell.

Hálózat a Tanszabadságért, Hívatlanul Hálózat, Oktatói Hálózat, Pedagógusok Szakszervezete, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

 

Share

9 thoughts on “Az oktatási szakmai civil szervezetek és szakszervezetek közös nyilatkozata

 1. Varga Lajos

  A baloldali ellenzék szekértolóiként működő szervezetek buta, rövidlátó, a magyarságra nézve nagyon káros és önellentmondásoktól terhes politikai nyilatkozata a fenti néhány mondat; ami a valóságtól elszakadt, szemellenzős szűk elit torz világlátásának lenyomata.

  Reply
  • Lázár Júlia

   Szép mondat. Kár, hogy a magyar nyelvhasználatra nézve igen káros, és igazságtartalma nulla.

   Reply
  • Szőllősy-Sebestyén András

   Megtiszteltetésnek veszem, hogy egy szűk elithez sorol. Pedig nem is vagyunk olyan kevesen. 🙂

   Reply
 2. muinteoir

  „Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat!”
  Mi a baj ezzel?

  Reply
  • Szőllősy-Sebestyén András

   “Arbeit macht frei!” — Kb. ugyanaz a baj, mint ezzel.

   Reply
 3. Fabulya Éva

  Milyen kultúrát? A múlt héten éppen egy Honismereti Akadémián vettem részt, aminek az volt a címe, hogy “Együtt ezer éve – Nemzetalkotó népek és nemzetiségek a Kárpát medencében.” A magyar és a nemzetiségi kultúrát képviselők színvonalas előadásukban igazolták, hogy mennyi fajta kultúra létezik Magyarországon és mindegyik értékes! A kultúra attól szép, hogy színes. S a kulturált ember nem akar ráerőszakolni semmilyen más kultúrát a másikra.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük