Állásfoglalás kérése etikai vétség ügyében

cropped-hivatlanul_logo2-023web3.jpg

OHA   HAT

Az alábbi levelet a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyar Újságírók Közössége etikai bizottságainak küldtük:

„A Hálózat a Tanszabadságért, a Hívatlanul Hálózat és az Oktatói Hálózat nevében állásfoglalásukat szeretnénk kérni a hálózatok képviseletében fellépett tagunkkal kapcsolatos, véleményünk szerint etikailag erősen kifogásolható újságírói magatartásról.

Az állásfoglalást Juhász Annamária és a Hír Tv stábjának magatartása miatt kérjük.

A stáb – kamerával felszerelkezve – 2014. december 2-án Juhász Annamária vezetésével előzetes egyeztetés és engedély nélkül tanítási időben megjelent a Leövey Klára Gimnáziumban, ahol interjút kívánt készíteni az iskola tanárával, dr. Nagy Emíliával. A tv-stáb úgy jutott be az iskola épületébe, hogy a portásnak valótlanul azt állította, hogy előzetesen egyeztetett interjúra jön.

Dr. Nagy Emília a november 17-i Közfelháborodás Napja tüntetésen fellépett a felsorolt három oktatási hálózat nevében, és elmondta a hálózatok által jóváhagyott beszédét.

Mivel korábban a nyilvánosság előtt nem szerepelt, a média figyelmét csak ezzel a beszéddel hívhatta fel magára.

Az iskola vezetői határozottan megtiltották a felvételek készítését, és jelezték a stábnak, hogy fenntartói engedély nélkül nem lehetnek jelen az iskolában. A stábnak végül is sikerült kierőszakolnia, hogy az egyik igazgatóhelyettes megengedje, hogy Juhász Annamária belépjen a tanárnő irodájába, és vele az interjúról egyeztessen. Juhász Annamária nem zavartatta magát attól, hogy az irodában több tanuló is tartózkodott. Interjút kért, amit a tanárnő visszautasított.

A stáb távozását követően megérkezett a KLIK engedélye. Kiderült, hogy a Hír Tv azt kérte a tanárnő munkáltatójától, segítsen annak az információnak a tisztázásában, miszerint dr. Nagy Emília valamilyen csalást követett volna el, amellyel kapcsolatban vádat emeltek ellene.

Mindezzel véleményünk szerint többszörösen is vétettek az újságírók etikai kódexe ellen:

  • Egy munkavállaló jó hírnevét érintő, munkájával össze nem függő, nem ellenőrzött vádat közöltek a munkáltatójával, sértve ezzel az ártatlanság vélelmét.
  • Egy közintézményben engedély nélkül kíséreltek meg felvételt készíteni olyan témában, amely nem függ össze az intézmény működésével.
  • Megjelenésükkel megzavarták egy iskola működését, tanítványai előtt vegzáltak egy tanárt; fellépésük alkalmas volt arra, hogy rombolja az érintett civil közszereplő, esetünkben egy tanárember munkájához nélkülözhetetlen személyes hitelét diákjai, kollégái és főnökei előtt.
  • Mindezt előzetes egyeztetés nélkül, az iskolába csalárd módon bejutva tették.

Mindemellett felháborítónak tartjuk, hogy egyes médiumok feljogosítva érzik magukat arra, hogy a kormányzatot bíráló megmozduláson szereplést vállaló civilek magánéletében kutakodjanak, és személyüket lejárató valódi vagy álinformációkkal próbálják az általuk képviselt gondolatokat, szervezeteket hitelteleníteni, a civileket a közszerepléstől eltántorítani.

Ebben az esetben ráadásul az „információ” tévesnek bizonyult: dr. Nagy Emília ellen nem történt semmilyen vádemelés, sosem volt semmilyen csalási ügye.

Bízunk abban, hogy állásfoglalásuk nemcsak dr. Nagy Emíliának nyújt majd elégtételt, hanem ezen gyakorlat terjedését is gátolja.

Budapest, 2014. december 3.”

 

 

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük