OHA-tagok véleménye a felsőoktatásban szerezhető képesítések jegyzékéről és új képesítések jegyzékbe történő felvételéről szóló kormányrendeletről

OHA

2015. június 9-én megjelent a Kormány 139/2015. (VI. 9.) Korm. rendelete a felsőoktatásban szerezhető képesítések jegyzékéről és új képesítések jegyzékbe történő felvételéről:

http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK15079.pdf

És itt van a megszűnő szakok listája is:

http://eduline.hu/felsooktatas/2015/6/10/alapszakok_megszunese_felsooktatas_WUJ0ZN

http://eduline.hu/felsooktatas/2015/6/11/megszuno_mesterszakok_2016_O7IUSM

Az OHA-tagok véleménye érdekes lehet másoknak is, erről íme egy rövid összefoglaló:

Újra láthatjuk azt a megoldást, hogy nem fölmenő rendszerben, hanem azonnali hatállyal vezetnek be valamit. Most éppen szakokat szüntetnek meg szinte azonnali hatállyal. Számos gimnazista/BA-s hallgató aszerint igazítja a tanulmányait, vesz fel tárgyakat stb., hogy milyen irányban szeretne továbblépni. Ha egy BA vagy MA nem indul el, akkor ez azokkal, akik tudatosan készültek erre, mérhetetlen nagy kiszúrás.

Az időzítés is aljas: vizsgaidőszak van, sem ilyenkor, sem nyáron nem fog senki utcára vonulni. Őszre meg már kész a rendszer.

Az is újra kiderült, hogy az egyeztetés eljátszásának még a látszatára sem adnak már: korábban Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár úgy nyilatkozott, hogy folyamatosan egyeztetnek ez ügyben a Magyar Rektori Konferenciával, ami annyiban igaz, hogy a dékáni kollégiumokon tartott tájékoztatót nevezte át „egyeztetésnek”.

Az egyetemi vezetőknek is annyira a vérükké vált a különalkukon alapuló érdekérvényesítési stratégia, hogy akkor sem tiltakoznak, amikor megalázzák őket és azokat is, akiket képviselnek. Ráadásul a megszüntetendő szakok listája mutatja, hogy az efféle különalkuk nem vezetnek eredményre.

Az egyetemi oktatók petíciója kapcsán sokáig abban reménykedtek, hogy tiltakozásuk leállított egy kormányzati döntést. De ez nincs így.

A felsőoktatással kapcsolatban két törvény elfogadása várható. Az egyik a T/4767., a másik a T/5050. számú. Az előbbi közvetlenül érint minden felsőoktatási intézményt, az utóbbi csak áttételesen.

A kormány az egész magyar felsőoktatás támogatására szánt pénzek többségét (2016-ban 58%-át) egyetlen intézménynek, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek juttatja. Az NKE kivételezett helyzetét most törvénybe is foglalják: http://oktatas.atlatszo.hu/2015/06/09/a-kozszolgalati-egyetem-privilegiumai-i/

Idézet a T/5050. szövegéből: „A módosítás célja továbbá annak rögzítése, hogy csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem folytathat államtudományi és közigazgatási, rendészeti, katonai, nemzetbiztonsági, valamint nemzetközi és európai közszolgálati felsőoktatást.”

Erre való reakcióként a jogi karok dékánjai tiltakozó nyilatkozatot adtak ki (amelyet a Pázmány dékánja nem írt alá).

Az is olvasható volt a sorok között, hogy a Közszolgálatin végzetteknek új tudományos fokozatot vezetnek be (államtudományi doktor), és erről szintén nem egyeztettek az érintettekkel, az akadémiával sem.

Az MTA IX. osztálya bojkottálta a meghívást a NKE-re, és ülését az akadémián tartotta:

http://hvg.hu/itthon/20150615_Bojkottalta_az_MTA_a_Nemzeti_Kozszolgalat

Az látható a felsőoktatás egész pályás lerohanása kapcsán, hogy nem elégszenek meg azzal, hogy az iskolákon keresztül alattvalókat nevelnek. A folyamatot gyorsítani akarják: teljes elitcserét akarnak végrehajtani.

Ezért kezdtek bele a társadalomtudományi szakok eltiprásába (a filozófiát már korábban kikezdték), a Corvinus szétzilálásába…

És ezért kezdtek új elit építésébe az NKE elvtelen támogatása révén. Az ott végzők majd lojális, hű szolgái lesznek hivataluknak, és ezért jól meg is fizetik őket…

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük