Nem támogatja az NKA a THEALTER-t

thealter

A legjelentősebb függetlenszínházi fesztivált, a THEALTER-t nem tartotta támogatásra méltónak az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma, amely a Szent Gellért Fesztiválra 12, a vásárhelyi Szent István király fesztiválra 15 millió forintot adott.

Délmagyarország napilap – 2014.05.24.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Kulturális Fesztiválok Kollégiuma nemrégiben határozott a hazai fesztiválok idei támogatására fordítható 100 millió forintos keretösszeg felosztásáról. A Kálomista Gábor vezette kollégium a legjelentősebb függetlenszínházi fesztiválnak, az 1991-

ben indult szegedi THEALTER-nek egyetlen fillért sem ítélt oda, miközben a Szeged–csanádi Egyházmegye VII. Szent Gellért Fesztiváljának 12 milliót, a Szegedi Ifjúsági Háznak pedig a Szegedi Ifjúsági Napokra 6 millió forintot adott.

Hódmezővásárhely két rendezvénye is a kedvezményezettek között van: a Szent István király tiszteletére rendezett fesztivált 15 millió forinttal, a II. Szent Iván napi mulatságokat pedig 4 millióval támogatják. A könnyed, szórakoztató jellegű színházi produkciókat bemutató fesztiválok közül 4 milliót adott az NKA az egri Agria Nyári Játékoknak, 5 milliót a Békéscsabai Jókai Színház Városházi Estéinek, 15 milliót a Pécsi Nyári Színháznak, 4 milliót a Tihanyi Szabadtéri Játékoknak.

– Tavaly 3 millió forintot kaptunk az NKA-tól, ami a fesztivál körülbelül 20 millió forintos büdzséjéhez képest nem annyira jelentős összeg, mégis fontos volt, és szakmai renomét jelentett. Idén is számítottunk a támogatásra, annál is inkább, mert a jelenleg zajló THEALTER U21 kisfesztiválunkat ugyanez a kollégium 1 millió forinttal támogatja – mondja Martinkovics Katalin.

A THEALTER Fesztivált rendező MASZK Egyesület alelnöke és gazdasági vezetője azt is hozzáteszi: a tavalyi THEALTER közel 60 programjából 20 volt belépőjegyes, ezekre 2420 néző váltott jegyet. 9 nap alatt 11 helyszínen 7 ország 25 alkotócsoportja mutatkozott be. A teljes nézőszám – utcaszínházakkal, koncerttel, tréningprogramokkal együtt – közel ötezer fő lehetett. Ha az NKA tavalyi 3 millióját elosztjuk ötezerrel, azt kapjuk, hogy a lottóbevételekből átlagosan 600 forinttal járultak hozzá egy-egy néző szórakozásához.

A cikk folytatása és egésze idekattintva olvasható

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük