Kiss Anikó beszámolója a SZOCSOMA egyetlen napjáról, 2015. január végén

Kiss Anikó

Tegnap Domonyba vittem élelmet a SZOCSOMA nevében, a jótékonysági vásárunk kb. 80000 forintjából vásároltam 30 családnak.

Gyula barátom szervezésére bíztam mindent, ő állította össze a listát, ott húzván meg a határt, hogy 12 éven aluli gyerekek családjai kapjanak, mert abból volt a cigánysoron nagyjából 30. Nagyon ki kellett találnia, nem vihettünk sehova kevesebbet, vagy egy nyúlfarknyi szárazkolbászból se többet, mert annyira kritikus a helyzet. Gyula kicsit félt a lerohanástól, ami jelzi, hogy mekkora a hiány.

Szocsoma1

Két ilyen bevásárlókocsiba elfér annyi, hogy 30 átlagos család 3-4 napra megmeneküljön az éhezéstől. Ami csepp a tengerben. Összköltsége, odajuttatással együtt kb. 3000 forint, de ha nem takarékoskodnánk, akkor 5000 is lehetne, vagy még több, ami ott náluk egy ember félhavi keresete: ez hivatott az ő teljes ellátását fedezni! Hát ezek az arányok. Ez indokolja, hogy mindenki késlekedve, álmélkodva nyúl a csomag felé.

 

Úgy mentem, hogy volt, ahova csak 4-re értünk, és sok helyen ebből főzték az aznapit.

Meg kell már gondolni, akkora a felelősség, ha élelmet viszünk, mert ha nem jól találjuk ki, akkor talán nem fogják tudni megfőzni. Kegyelem kérdése az is, hogy van-e min megfőzni és hogy van-e tüzelő a fazék alá. Előfordul, hogy a fazék is gond.

Ha viszel valamit, akkor legyen zsiradék, mert nem lesz rántás, ha nem viszel fűszert, nem lesz színe, vagy íze, megérzés miatt vittem sót, bebizonyosodott, hogy volt, ahol még az se került volna. Igaz, egymást segítik, és ad sót a szomszéd, vagy rokon.

Szocsoma4

Domony

 

Szóval, lehetőleg olyant kell vinni, ami komplett főtt étellé varázsolható.

Szomorú tapasztalatom, hogy mekkora kincs, újdonság, mennyei finomság a háztartási keksz, vagy az olcsó parány. Fel se merült, hogy édességet tudjak vinni, hiszen egy családban egy legolcsóbb tábla csoki semmi, ha sok gyerek van, költsége viszont tetemes, egy kiló farhát is mehet helyette, tehát meggondolandó.

Mondanom se kell talán, hogy milyen állapotok vannak!

SZOCSOMA3

Domony

 

Dehogyisnem kell, sajnos itt is láttam besárgult kisfiút, nem is veszik észre, ott is van már májgyulladás. Talán még nem járványos?

Megállapítottam, hogy a szegregáció a lehetséges népirtás előszobája. Vagyis, hogy elkülönítésben csoportosan lehet ártani akarva akaratlanul.

Mit láttam Bihartordán? A roma emberek a többséggel vegyesen élnek, mert egy áldott emlékű vezető, vagy testület, akin múlt, nem engedte a cigánysor kialakítását.

Mi következik ebből? Az, hogy amit a cigánysorokon soha nem látok, itt a többségi érdek és önérvényesítési sikeresség mentén nem alakul ki olyan jogsértő helyzet (kinyomozhatatlan, hogy jogsértő-e már vagy jogszerűtlen a változó jogszabályok miatt) miszerint a lakásokban a csapokat teljesen elzárják. A cigánysorokon nem csak a közkutakat veszik el, hanem a lakások vízvezetékét is teljesen lekapcsolják a vízszolgáltatás rendszeréről.

Könnyen átlátható, hogy ez nagyban valahogy majd visszaüt, például a tisztaság fenntarthatóságában, a mosás nehezítettségében, ami fertőzésekhez fog vezetni.

Biztos vagyok benne, ha összevetnénk a különböző helyek állapotát, megállapíthatnánk, hogy a szegregált környezetben veszélyeztetettebbek az emberek, mint másutt. Ártó szándék esetén csokorba fogva lehet kárt okozni az ottaniaknak. Egyszerre lehet őket megfosztani lehetőségektől, ellenőrizni, büntetni, fejlesztéseket elhagyni.

Szocsoma2

Domony

 

A DEKA-n felszólaló Daróczi Gábor ugyanazt fogalmazta meg, amire mi is jutottunk, tudniillik, hogy oda kell menni a szegregált környezetbe, és ha lehetetlennek is tűnik fizikai értelemben azonnal felszámolni a szegregált településeket, azt azonnal megtehetjük, hogy a puszta jelenlétünket vethetjük be a szegregáció ellen, hiszen a jelenlétünk azonnal képes azt oldani.

 

Kiss Anikó képzőművész, a SZOCSOMA alapítója

További részletek: https://www.facebook.com/pages/SZOCSOMA/390828207748671

Share

7 thoughts on “Kiss Anikó beszámolója a SZOCSOMA egyetlen napjáról, 2015. január végén

 1. Hompoth Csilla

  Nemrég Bp-en volt dolgom. Egy kolduló ifjú leánynak vettem két pizzát. Aznapra az volt az egyetlen élelmük neki és a testvérének. Kedves Anikó! Ha mondasz bankszámlaszámot, utalgatok rá, és megosztom.

  Szeretettel:

  Csilla

  Reply
  • Kiss Anikó

   Oltalom Karitatív Egyesület tartalék alszámla (A SZOCSOMA -részére elkülönítve)

   Kedvezményezett neve, címe: Oltalom Karitatív Egyesület
   1086 Budapest, Dankó u. 9.

   Számlaszám, IBAN: HU83 10400140-50526565-74491081

   Számlavezető bank neve, címe: K&H Bank Zrt.
   1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9.

   Devizanem: HUF

   BIC (SWIFT) kód: OKHBHUHB

   megjegyzés rovatba : az “adomány” szó írandó

   Reply
 2. kovácsné farkas valéria

  ÖSZINTÉN TISZTA SZIVVEL ÖRÜLÖK NEKI .HOGY MÉG VANNAK JO LELKÜ EMBEREK,EZEN A VILÁGON.BOLDOG VAGYOK HA ILYEN DOLGOKAT LÁTOK .EZEK AZ EMBEREK MINDENNEK TUDNAK ÖRÜLNI, ÉS ÉRTÉKELNI DE PERSZE EGY GAZDAG,,,,,, RITKA EMBER AKI TUD ÖRÜLNI MINDENNEK, BÁRMILYEN CSEKÉLY DOLOG IS BÜSZKE VAGYOK A KÖZBE JÁROKRA …TISZTELETTEL…KOVÁCSNÉ FARKAS VALÉRIA TISZALUC.

  Reply
 3. Fülöp Mihályné

  A barátnőmmel és több ismerőssel hallgattuk Mélykúti Ilona műsorában az Önnel készített riportot a mély szegénységben élő emberekről. Sok ruhát, cipőt gyűjtöttünk össze,élelmiszereket vásároltunk és elvittük a fenti címre (Bp. VIII. Dankó u. 9) Mikor átadtuk a csomagot és mondtuk, hogy a szocsoma részére hoztuk, említettük az Ön nevét is, azt válaszolták, hogy nem ismerik Önt és a szocsomáról sem hallottak. Mivel ez ahová leadtuk a csomagokat szintén egy elesetteket támogató szervezet, így otthagytuk. Nagyon bántott minket mikor utána gondoltunk, mivel az adományokat azoknak szántuk akikről a riport szólt. Sajnos az interneten félreérthető a cím. Szeretném az Ön elérhetőségét megkapni.

  Reply
  • Gyulay Mihályné

   Kedves Anikó,a klub rádióban hallottam az Ön nagyszerű tevékenységéről,amihez gratulálok.71 éves nyugdíjas vagyok és mível nem rég elhunyt a férjem kissebb lakásba költöztem és nagyon sok holmi ott maradt a régi házban.A gyerekeim nem használják ezért mialatt hallgattam a beszélgetést Önnel arra gondoltam elajándékozom.Ezek nagyrészben ruhák/ffi,női,gyermek/cipők,táskák,de vannak edények,ágyneműk,kisebb bútorok.Egy probléma van nem tudom elszállítani,mert nincs autóm.Tudom hogy Ön által hova kerülnének a holmik,ezért nekem eszembe nem jutna lemondani,ha sikerül a szállítást megoldani.Várom válaszát,ha szükséges a telefon számomat is megadom.Tiszteletteljes üdvözlettel Gyulayné Kriszta

   Reply
 4. Faragó Éva

  Kedves Anikó!

  Faragó Éva vagyok a Párbeszéd Magyarországtól és azért kerestem meg , mert a segítségét szeretném kérni. Novemberben falujáráson voltunk Borsodban és megígértem két településen, hogy decemberben adományokkal fogunk visszatérni.Sikerült az adományokat összegyűjteni, amit kedden viszünk el, csak az elosztással van egy kis gondom.Nem régen hallottam egy riportot Önnel, ahol épp arról volt szó, hogy pl. Bódvalenkén és Tornanádaskán is voltak adomány osztáson. A kérdésem az lenne, hogy tudna e olyan kontaktokat mondani ezen a két településen, akik biztosan szét osztják az adományt, ugyanis ott jártunkkor az emberek azt állították, hogy a polgármester nem osztja szét a beérkezett adományokat.

  A segítségét előre is köszönöm,
  üdvözlettel
  Faragó Éva

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük