Fiatalok. Társadalom. Részvétel. – Konferencia

kretakor-konferencia

Krétakör Szabadiskola, a HOME és a Goethe Institut-Budapest közös nyilvános konferenciája.

25 éve omlott le a berlini fal és egyesült a kettéosztott Németország – 25 éve került kikiáltásra a Harmadik Köztársaság és vált Magyarország liberális demokráciává. Az 1989 után született magyar és német fiatalok tehát formailag egy szabad állam polgáraiként nőttek fel. Hogyan próbálta a két állam a legfiatalabb polgárai számára személyes tapasztalattá tenni a demokráciát? Mit kellene tudnunk a demokráciáról, és hogyan lehet „megtanulni“ a demokráciát? Ezek a kérdések állnak „HOME. Demokrácia Oktatás“ – projektünk középpontjában.
Felső tagozatos magyar diákok német diákokkal együtt 2014. szeptembere óta interaktív játékokat és akciókat dolgoztak ki a civil szerepvállalás és demokratikus cselekvés gyakorlásáért és erősítéséért. A résztvevők közvetlen környezetükből indultak ki, interakcióba léptek egymással, és továbbadták tudásukat és tapasztalataikat.

A Krétakör 2013/2014-ben Szabadiskola címmel indított közéleti aktivizáló programot a középiskolás korosztály számára azzal a céllal, hogy vonzóvá és érdekessé tegye a közéleti és társadalmi kérdésekkel való foglalkozást, és tapasztalattá a közügyekről való gondolkodás lehetőségét és felelősségét. A program arra ösztönzi a diákokat, hogy ismerjék meg a szűkebb és tágabb közösségeiket; térképezzék fel azokat a folyamatokat, amelyek befolyásolják közösségi életüket, alakítsanak ki álláspontot, és találjanak kreatív formát a véleményük kifejtéséhez.

A második évfolyam, a 2014 őszi szemeszter a budapesti Goethe Intézettel együttműködésben jött létre, programnak ez a szakasza – amely a HOME címet viseli – velük együttműködésben valósult meg.2014 őszén három diákcsoport (Berlinben, Budapesten és Miskolcon) három különböző megközelítésben vizsgálta az „otthon” kérdését, mint közösségi, egyéni egzisztenciális és végső soron politikai problémát.A program során a diákok egymással is megosztották tapasztalataikat, a folyamatot pedig a Fiatalok. Társadalom. Részvétel. című konferencia zárja, ahol a résztvevők a program legfontosabb eredményeit teszik hozzáférhetővé a nyilvánosság számára, illetve szerveznek nyílt fórumot a közéleti és társadalmi folyamatokba való beavatkozás lehetőségeiről.

A konferencia nyilvános és ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk, a részvételhez előzetes regisztráció szükséges itt:

Helyszín: Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium (1093 Budapest, Lónyai utca 4/c – 8.)
Időpont: 2014. december 6. 10:00 – 18:00 és december 7. 10:00 – 17:30 .

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük