Etikai kódex helyett

 

cropped-hivatlanul_logo2-021.jpg

A miskolci tiltakozás magja termékeny talajra hullt, sok száz intézmény sok ezer pedagógusa, hallgatója, oktató-nevelő munkát segítő munkatársa és a szülők ezrei-tízezrei körében.

Ennek megfelelően a hatalom azonnal meg is kezdte a szalámipolitizálást, kollaborációval hírbe hozott szakszervezeteket, azokból állítaná össze a tárgyaló feleket, akik eddig is sokat tettek a rendszer lezüllesztéséért, akik közvetve, vagy közvetlenül is felelősek azért, hogy a közoktatási intézmények, egyházi iskolák és a szakképzés abban a helyzetben van, amiben.

Ezért szükségesnek tartjuk kinyilvánítani: a tiltakozók, a 2011-es törvény és a dilettáns oktatáspolitika következményeit nap mint nap elszenvedni kénytelen érintettek képviseletét csak olyanok (szervezetek, vezető tisztségviselők, magánszemélyek) láthatják el, akik nem hajlandók elárulni a miskolci tiltakozás nyomán létrejött összefogást.

Nem kívánunk megmondóemberekként etikai normákat lefektetni, hiszen „csak” az etikus viselkedés ezeréves szabályaira hívjuk fel minden tisztességes magyar állampolgár figyelmét.

Etikus szolidárisnak lenni, a közoktatás jobbításáért felemelni a szavunkat, szakmai és nem szakmai jobbító javaslatokkal, saját szavazatunkkal, sőt ha lehet személyes kiállásunkkal támogatni a jelenlegi körülmények, a jogi háttér, az oktatáspolitika megváltoztatását, az európai szinten is piacképes tudást adni képes közoktatás felállítását.

Nem etikus – egyebek mellett – a tiltakozásban résztvevő szervezeteket, tantestületeket, tiltakozókat elárulni, a hátuk mögött tárgyalásba bocsátkozni magukat súlyosan diszkreditált, a közoktatás szereplőit képviselni de facto nem legitim szervezetekkel, egyezkedni bárkivel is a sürgős (pl. idei érettségit, felvételit érintő) és strukturális követelések tartalmáról, jogosságáról, a tiltakozók nevében kötelezettséget vállalni a tiltakozások korlátozására, és nem utolsó sorban a jelenlegi helyzethez vezető hibás politikát folytató funkcionáriusokként nem visszább lépni és nem hagyni, hogy a szervezet hiteles képviselői, oktatáspolitikai szakértői és tagsága különalkuk nélkül álljon ki az igaza mellett.

Mi ezekhez az alapvető emberi normákhoz tartjuk magunkat, és örülünk, ha kezdeményezésünkhöz – akár saját kiegészítéseik megfogalmazásával – mások is csatlakoznak.

Az állásfoglalás szövege oszthatóan innen és innen letölthető.

 

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük